Har du funderat på vilka teman och motiv som finns i manuset du skriver? Är detta något du tänkte på innan du började skriva, eller är det något som har kommit senare?

Om du vill läsa ett uppdaterat inlägg kring hur jag tänker kring tema och motiv, kan du läsa här.

I mitt fall tänkte jag inte på tema när jag började skriva. Jag skrev mest det som kom i stunden. Men jag tycker att frågan om tema är intressant, och undrar om man kan göra det ganska tidigt i processen, eller om det är något som kommer senare?

Signa upp för mitt nyhetsbrev och få e-boken: De 10 vanligaste felen i nybörjarmanus.

Förr trodde jag att en story var enkel på så sätt att temat var tydligt redan från första början. Att författaren tagit med det i beräkningen när hen planerade sin bok. Men nu undrar jag om det alltid är så.

Vad gäller mig egen skrivprocess är det något som har visat sig ganska sent. Det är förmodligen för att berättelsen någonstans tagit en vändning jag inte planerat för. Och när karaktärerna fördjupas allt mer och konflikterna träder fram, kanske ännu fler teman och motiv dyker upp. Kanske är det inte förrän man kommit ganska långt in på manuset som man kan börja skönja tema och motiv? Och man kanske blir förvånad när det inte alls var det man trodde i början.

Häromdagen undrade min son vad manuset handlande om. Det var bra att han gjorde det. För när man berättar om handlingen tvingar man sig själv att tänka till och se till att den andra förstår. Helst ska det låta på ett enkelt och avslappat sätt, som om man känner sin story ut och in. Sonen tyckte att boken lät spännande. När han lyssnade som mest intresserat var när jag berättade om antagonisten. Men han önskade mig lycka till med att få ihop alla trådarna i storyn. Ja, jag önskar mig själv lycka till med det 🙂

Medan jag berättade ställde sonen en del följdfrågor om just teman. Det var så vi tillsammans kom fram till följande teman och motiv:

Tema:

 • Identitet
 • Ondska/godhet i människan
 • Vi & dem
 • Hämnd
 • Kärlek & sammanhållning
 • Arv
 • Frigörelse
 • Mod
 • Lojalitet

Motiv:

 • Sökandet efter en identitet
 • Hämnd
 • Hat mot andra folkgrupper
 • Upprättelse
 • Rädsla att förlora någon man älskar

Det var fler än jag trodde och det är inga lätta ämnen jag måste handskas med. Men det är vad jag kom fram till. Men observera att jag befinner mig i ett ganska tidigt stadium än så länge, det är mycket möjligt att det blir färre teman längre fram.

Vilka teman och motiv har du i din bok?

En tanke kring ”Tema & motiv i manuset”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.