Idag tipsar jag om en bok som lär en att bygga upp berättelsen. Dramaturgin eller termen som är vanlig på engelska, Story-struktur.

Jag har alltid undrat hur man bygger upp en berättelse. Många skrivhandböcker fördjupar sig i de olika komponenterna som ingår i berättelsen. Det kan handla om att bygga djupa karaktärer, gestalta, miljö/ scener m.m. men missar helheten, det som håller ihop allt.

Just nu läser jag Story Engineering av Larry Brooks. Efter att ha läst recensioner av boken gick jag direkt på ”the meat part” delen som handlar om story-strukturen. Tydligen vurmar författaren så för detta ämne att han ägnar en stor del åt att övertyga läsaren om hur bra metoden han lär ut, är.

Jag tänker berätta mer om story-strukturen/dramaturgin när jag läst klart boken. Men redan nu har jag börjat använda mig av metoden, läser och fixar och ordnar i mitt manus. Det går sakta framåt.

Uppdatering: här nedan finns länkarna som jag skrev efter att ha läst boken:

Dramaturgi / Story struktur del 1

Dramaturgi / Story struktur del 2

Dramaturgi / Story struktur del 3

Dramaturgi / Story struktur del 4

Författaren delar upp berättelsen i sex delar:

Koncept

Karaktärer

Tema

Story struktur/ dramaturgi (det är denna del jag fördjupar mig i)

Scener

Berättarröst

Här kan du köpa boken:

Adlibris

Amazon

Den här föreläsningen har jag hört gott om, där författaren Dan Wells behandlar temat struktur. Det kan nog vara bra att höra en annans röst också, för att bilda sig en bredare uppfattning.

På återseeende!

6 tankar kring ”Dramaturgi – hur bygger man berättelsen

 • Eva-Lisa

  Just hur en story är uppbyggd är verkligen jätteviktigt. Det är ju här själva ”ryggraden” i berättelsen finns. Tycker m a o att du gör helt rätt i att fördjupa dig i den biten 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Eller hur, ryggraden är ett bra ord! Som jag lär mig sist 🙂

   Svara
 • Katarina Persson

  Story structure är ett intressant ämne. Jag kan även rekommendera Plot & Structure av James Scott Bell, en bok som jag kan läsa om hur många ggr som helst för det underhållande och icke-vetenskapliga upplägget.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Tack Katarina, ska kolla upp den boken 🙂

   Svara
 • Charlotte C

  Kul att ha hittat din blogg! Dan Wells föreläsningar är superbra. Han är tydlig och har bra exempel och är dessutom en liten lustigkurre som gör det hela lite roligare att lyssna på! Story Engineering har jag inte läst, berätta gärna vad du tycker när du tagit dig igenom den!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja, jag har hört att föreläsningarna ska vara bra. Återkommer när jag läst klart 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.