Om skrivkonditionen är kopplad till träningskonditionen är jag illa ute. Saker har förändrats och är inte som förr då jag ofta övade yoga, gick ut på hurtiga powerwalks och gjorde styrkeövningar med kroppen som tyngd. Ja, min kropp är tillräckligt tung för att erbjuda ett härligt motstånd.

Men det var inte det jag ville ta upp idag (även om jag verkligen tror att dessa två skulle kunna vara kopplade).

Hur mycket skriver jag? Hur mycket bör jag skriva och hur skriver jag som mest effektivt?

Jag har märkt att jag klarar av att skriva koncentrerat i 2 timmar. Då kan det bli upp till 1200-1300 ord. Efter det blir jag trött i hjärnan. Jag märker att flödet avstannar och tankarna börjar sprida sig åt olika håll. Har jag tid fortsätter jag att skriva men resultatet blir inte av samma kvalitet.

Jag skriver ganska mycket som inte är skönlitterärt, som rapporter till mitt arbete. Då kan jag under en timme eller så skriva ungefär 1000-1200 ord. Så det logiska vore då att när jag skriver mitt manus borde skriva mellan 2000-2400 ord under 2 timmar. Men det fungerar inte så för mig.

När jag skriver skönlitterärt befinner jag mig i en skapande, kreativ process som jag är övertygad om suger åt sig mycket mer energi. När jag skriver rapporter handlar det om att beskriva vissa händelser som skett i verkligheten, hålla tonen i texten så neutral som möjligt och inte skriva på ett värderande sätt. Då går det undan, jag blir som en robot som producerar ord i rasande fart. Det är ungefär motsatsen till att skriva skönlitterärt. När jag skriver rapporter klarar hjärnan av mer eftersom den redan har vissa ramar och jag redan har ”materialet” innan jag skriver.

Hur mycket bör jag skriva? Mitt svar är: så länge jag kan behålla fokus. Förhoppningsvis ökar det med tiden. Stephen King skriver 2000 ord om dagen har han sagt. Men så är han Stephen King.

Hur skriver jag som mest effektivt? Jag har kommit fram till följande: sluta skriva när jag blir trött. Tiden jag skriver använder jag för att skriva. Jag redigerar inte, scrollar inte tillbaka för att rätta ett stavfel, dödar inga darlings och funderar inte ut nya scener eller på dramaturgi. Jag låter inte tankarna fly någonstans där jag funderar djupare på manuset. Det kan jag göra på bussen eller kön på Ica. Planeringen för manuset skriver jag ner innan.

Jag tror att man måste lära känna sig själv. När är jag som mest pigg och utvilad? När och hur kan jag skriva ostört? Var ligger gränsen, när ungefär börjar tankarna dela på sig och släppa fokus?

Så, fungerar detta? Låt oss säga att jag siktar på att det ska fungera.

4 tankar kring ”Skrivkondition/teknik

 • Eva Karlsson

  Jag märker ofta att jag kommer längre i texten om jag rör på mig dagligen på ett eller annat sätt. När jag inte gör det stelnar tankarna också. Just nu har jag svårt för att skriva effektivt, håller på med så mycket hyss. Jag tycker att dina 1200-1300 ord låter jättebra. När jag var med i NaNoWriMo 2013 skrev jag cirka 1700-1800 per dag men mer än hälften gick inte att använda :-).

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja jag misstänker att det hör ihop, fysisk rörelse och skrivkapaciteten. Duktigt med så många ord på Nanowrimo! Själv gjorde jag ett rätt misslyckat försök 🙂

   Svara
 • Skriva läsa leva

  Att skriva skönlitterärt klarar jag på längre tid och med fler ord per timme än när jag skriver akademiskt. Tänk om det varit lika enkelt att skriva båda, det hade inte varit fel 😉

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja eller hur! Vill också kunna skriva lika länge skönlitterärt som akademiskt! Men du har iaf lättare för den ”bra” delen av skrivandet eller den du mest njuter av?

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.