Jag sitter hemma och skriver. Mobilljudet är avstängt, jag vill inte bli störd av mail eller samtal. Men tankarna flyr ändå.

I bakhuvudet ser jag de dramatiska bilderna på vulkanen i Chile efter ett kraftigt vulkanutbrott. Tusentals människor har blivit evakuerade och en expert varnar för att utbrottet kan utvecklas till en potentiellt dödlig lavin som kommer att förstöra allt i sin väg när den forsar fram i 200-300 kilometer i timmen.

Det är sjukt. Bilderna är som tagna ur en film.

För några veckor sen regnade det så mycket i norra Chile, ett ökenlandskap där det vanligtvis regnar sparsamt, att floderna svämmade över och drog med sig allt i sin väg. I södra Chile som har ett klimat som påminner om Sveriges, med mycket skog och regn, där har det varit värmebölja. Skogen brinner.

Jag pratade med min mamma som är därborta. Hon lät ledsen och berättade att hon haft en vision i sina drömmar. När hon berättade om den blev jag alldeles kall.

Pauli, jag såg moder jord, den var rund och fin. Men på ena sidan hängde någonting ut som inte skulle vara där. Någonting slappt som gungade fram och tillbaka som en urblåst ballong med bara en tunn lina som höll den kvar. Det var Chile.

3 tankar kring ”En dramatisk miljö, miljöbeskrivningar

 • Eva Karlsson

  Jag rös när jag läste om din mammas ord. Det verkar som om allt är upp och ner och fel med vår jord. Ett avlångt och smalt land som Chile får ta enorma smällar.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja Chile har under lång tid fått ta smällar, folk därborta är alltid stressade över jordskalven eller jordbävningarna, föroreningarna och mycket mer. Tycker det märks på människorna hur det påverkar dem 🙁

   Svara
 • Pingback: Bokens miljö – en antagonist? | P. M. Wilson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.