I takt med att manuset ändrat form så börjar tankarna på en ny miljö födas. Jag hade en bild av en bestämd miljö, ett land, ett språk. Det är ett land som jag har besökt ett par tillfällen och också läst om en hel del. Ett land med en historia av våld, inbördeskrig och olika folkslag som levt sida vid sida under många år men som då och då ställer sig mot varandra och låter hatet få fritt spelrum. Fascinerande på sätt och vis. Men också överdrivet dramatiskt för min bok.

Det landet känns inte inspirerande längre nu när jag mer och mer tar kommandot över mitt manus. Jag vill ha en viss stämning på boken. Jag älskar början på filmer eller serier (jag är en väldigt visuellt orienterad person) som direkt sätter stämningen med blåaktiga färger, stora, mystiska skogar, människor med speciella ansiktsuttryck som inte riktigt ser en i ögonen och suggestiv lugn musik. Jag lutar mig tillbaka i soffan och väntar in fortsättningen.

Jag vill också skapa en häftig, spännande miljö. Jag vet hur viktigt det är och därför vill jag lägga ner tid på hur jag väljer det.

Frågor jag måste besvara för att ge min story en ordentlig inramning:

  • Var utspelar sig min berättelse? I vilket land? I en småstad, på landet eller på en främmande planet? Ett ställe jag känner väl till eller ett som visserligen existerar men där jag hittar på namn på gator och torg?
  • Under vilken tidsperiod? 60- talets hippieperiod? Eller i ett framtida science fiction period?
  • Under hur lång tidsperiod pågår berättelsen? Under en dag, en månad eller under flera generationer?
  • Vilken årstid är det? Het sommar, ljuvligt svalkande vår eller iskyla som påminner om människorna som bor där?

 

Jag kämpar vidare…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.