De senaste dagarna har jag funderat på vad min bok verkligen handlar om.

Termen premise som är engelsk, använder man om filmer men fungerar också för böcker. Premise består av ett kort budskap där man med en mening svarar på vad boken eller filmen handlar om. 

När det gäller min premise har svaret varit suddigt. Det är som om handlingarna i berättelsen går in i varandra och gör det svårt att identifiera den röda tråden. Eller kanske förstår jag ännu inte vilken som är huvudhandlingen. Eller något annat en nybörjare som jag kan råka ut för i processen med att skriva en bok.

Jag har för mitt inre (för att jaga upp mig själv) låtsats att någon ställer frågan: ”Så, vad handlar boken om, den du skriver?” Och så har jag börjat prata så där som jag ibland gör när jag är ensam, fritt och entusiastiskt, men stannat upp i meningen som om godiset fastnat i halsen. Svaret kommer ut avhugget och osammanhängande.

Lyckas jag inte ge ett svar i tanken, i min ensamhet, lär jag inte lyckas i verkligheten heller.

Så ska det inte vara. Jag vill kunna ge ett enkelt svar, en mening som förklarar vad boken handlar om. 

Under tiden jag funderar på svaret får ni exempel på filmer där premisen är klar och tydlig.

The Bourne Identity

Premise: den handlar om en man som vaknar upp med minnesförlust, han vet inte vem han är, vem han arbetar för och vilka styrkor han har, detta måste han ta reda på och samtidigt undgå att bli mördad.

The Truman show

Premise: Truman har huvudrollen i världens största realityshow där kamerorna följer varje steg han tar, problemet är att han är omedveten om att han lever i en falskt konstruerad värld.

Så för att veta vilken min premise är tänker jag svara på följande frågor:

  • Vem är protagonisten?
  • Hur ser situationen ut för honom just nu? Hur har situationen sett ut för protagonisten fram till nu? Hur kommer den situationen se ut efter allt har hänt. Förändras han av egen kraft eller finns det en antagonist som ”hjälper” till?
  • Vilket är målet för protagonisten? Hur kommer han se till att nå det målet? Vad är han beredd att offra på vägen?
  • Vem/vad är antagonisten? Hur skapar den/det ett motstånd som hindrar protagonisten från att nå sitt mål?
  • Vilken är konflikten?

När man svarat på dessa frågor kan man koka ner det till en mening som förklarar bokens premise.

Jag kokar just nu!

En tanke kring ”Bokens handling – nedkokad till en mening”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.