Tvivel ingår i skrivprocessen när man skriver en bok

Jag suger åt min kunskapen om att många före mig, kanske alla som någonsin skrivit en bok, känt tvivel någonstans i processen.

Jag har precis avslutat två dagar av effektivt skrivande och är trött i hjärnan men samtidigt glad att jag har orkat skriva i så många timmar. Uppenbarligen är det som kroppskonditionen. Ju mer man tränar desto starkare blir man = Ju mer man skriver, desto mer orkar man skriva och under längre perioder. Det är kanske så här det måste vara, att jag skriver intensivt och länge för att komma djupt in i berättelsen. Det har blivit en hel del jobb med synopsis också som gör att jag misstänker att den likt oss människor är föränderlig. Det måste vara så.

Synopsis är för mig inte ett statiskt verktyg utan ett levande, böjligt instrument. För varje dag som går sjunker jag djupare in i manuset, det är som om jag jobbar med olika lager där det ytligaste lagret är där jag började skriva manuset, och det allra djupaste lagret är när manuset är färdigt. Dit har jag långt tid kvar.

Jag befinner mig i mellanlagren och där kan allt hända. Åtminstone känns det så.

Men jag noterade en sak. All den här energin jag lägger ner på boken öppnar en lucka av tvivel. Jag vet inte riktigt varför men det kan vara att jag verkligen, verkligen satsar på den här boken nu och jag har involverat människor i mitt projekt, familj, vänner och er läsare. Det känns väldigt kravfyllt. Plötsligt tvivlar jag på att den verkligen blir färdig någon gång. Eller är rädd för att när den väl är färdig inte är särskilt bra eller underhållande. Boken kan rent utav blir en väldigt tråkig bok.

Hur vet jag om min bok är tråkig?

En liten djävul på min axel: om din testläsare säger ”vet du, din bok är jävligt tråkig.”

Det är inga trevliga tankar att handskas med.

 

2 tankar kring ”Tvivel under skrivprocessen

 • Bara hittepå

  Precis så tänker jag också när det gäller skrivande och att orka – man måste bygga upp konditionen. Ett av mina mål den här sommaren är att långsamt öka mitt dagssnitt med 100 ord. (Jag har inte något krav på mig själv att skriva ett visst antal ord per dag, men efter att bottennappen och kanondagarna är borträknade återstår ju “den typiska skrivdagen”). Det känns som en lagom utmaning just nu – hanterbart, men ändå en märkbar förändring av min skrivtakt.

  Roligt att det blev så mycket skrivet under dina intensivpass! 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Det låter som ett bra mål att öka med 100 ord per dag 🙂 och som du säger det måste vara hanterbart också!

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.