Kan det vara så att miljön där boken utspelar sig, kan vara antagonisten? Som exempelvis en jordbävning, en tsunami eller en vulkan som hotar människornas välmående?

Eller som just nu i Santiago i Chile, där föroreningarna skapat en miljökris. ”Idag måste stadens invånare tillsammans göra en ansträngning för att förbättra luften. Det kommer att bli en svår dag för staden” sa stadens borgmästare. Han kanske syftar på följande:

  • Fotbollsmatchen i Copa América, (sydamerikanska fotbollsmästerskapet) kommer kanske inte bli av. Här kommer många fotbollsfanatiker lida och gråta blod.
  • Små barn får svårt att andas och måste tas till akuten för att få hjälp.
  • Skolorna får inte ha gymnastiklektioner.
  • Cirka 40 % av bilarna får inte köra och dessa bilförare tvingas åka kommunalt. Den som varit i Santiago vet vilket helvete det kan vara med människor som knuffas på väg in i tunnelbanan, på en vanlig dag när det inte är miljökris. Eller behöva se buss efter buss, fullsatt, åka förbi. Resan till och från jobbet kan ta dubbelt så långt tid än det vanligtvis tar. Lägg då till att man redan har långa arbetsdagar jämfört med Sverige.
  • Människor som redan är stressade, blir mer stressade.

Jag har skrivit om detta tidigare, om miljön som ett hot. Här kan du läsa.

Här ser man tydligt den förorenade luften som ligger som ett moln över Santiago.

Detta får mig att fundera på hur människor påverkas. En ”normal” människa tycker säkert att det är jättejobbigt. Men en inte så fullt normal? En person som redan är på gränsen till att explodera? Vad skulle en sån människa få för sig att göra under en sådan här situation?

Några tänk om frågor: (inspirerad av Stephen Kings sätt att börja med en bok)

Tänk om en man tog sig in i stadens största sjukhus där akuten är full med små barn som har svårt att andas (hemskt, jag vet) och stänger in sig med hotet om att spränga sig själv och alla andra om han inte får en miljon dollar? Här är det både mannen, föroreningen och risken för barnen att inte få vård i tid, som är antagonister.

Tänk om en fotbollsfanatiker klädd i Chiles fotbollströja, kidnappar Copa Américas styrelse och hotar att döda dem om inte matchen, den mellan Chile och Uruguay blir av? Fotbollsspelarna tvingas spela och svimmar av, en efter en på grund av den dåliga luften.

Detta fungerar bra som morgongymnastik. Jag önskar bara att miljökrisen vore en fiktiv sådan.

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.