Jag har sett Jurassic World och det har satt igång tankar om karaktärerna. Nu när jag skriver och har tagit mig in i den här världen lägger jag märke till vissa saker i både böcker och filmer som jag inte tänkte på förut.

Filmen är underhållande från början till slut, det två timmarna passerade väldigt snabbt.

Men karaktärerna funderar jag över. I filmen finns ett vuxet par som har ett slags hat-kärlek förhållande, och ett syskonpar som består av en ung kille i gymnasieåldern och en pojke i sjuårsåldern. De är den kvinnliga huvudkaraktärens syskonbarn som är på besök i parken och som hon har ansvar över. Gymnasiekillen är mest intresserad av att kolla in snygga tjejer och tycker att lillbrorsan mest är jobbig.

Alla är på sätt och vis huvudkaraktärer men det vuxna paret syns mest och är de som räddar situationen, så jag tror ändå att de blir de viktigaste karaktärerna. Om man nu vill hänga upp sig på sådant. Men det jag funderar över är följande: jag har alltid hört att huvudkaraktärerna ska ha lärt sig någonting när berättelsen tar slut, de växer och utvecklas och förändras. Och det händer också i filmen, men på ett ytligt plan och inte för alla.

Syskonparet finner varandra under alla jobbiga situationer de utsätts för när den enorma dinosaurien rymmer från inhägnaden. Och storebrorsan inser allvaret och tar hand om sin lillebror som vågar mer än han trodde. Här vill filmen visa att deras band som bröder blivit mycket starkare. Och det är ungefär den utvecklingen som sker i den relationen.

Den kvinnliga huvudkaraktärens utveckling är ganska tydlig. Hon framstår som en kall, barnlös affärskvinna. Hon är den som har hand om Jurassic Park men har inga moderskänslor och minns knappt pojkarnas ålder när de senare hamnar i fara. Istället för att umgås med pojkarna hon inte sett på flera år, låter hon en kanske ännu mer kyligare assistent ta hand om dem, (assistenten dör senare, en väldigt grym död).

När dinosaurien rymmer och allt brakar loss befinner sig pojkarna i livsfara. Då tvingas hon ta tag i situationen tillsammans med den manliga huvudrollen. Men i små larviga klackskor och efter att hon övertygat honom om att hon faktiskt klarar av det.

I slutet har hon förändrats från en kylig kvinna till en som faktiskt förstår att familjen är det viktigaste. I slutscenen ser hon på mannen, han den starka, på ett kärleksfullt sätt. Vem vet, hon kanske funderar på att bilda familj med honom?

Men han då? Mr. Perfekt? Hur utvecklas han under filmen? Ingenting så vitt jag kunde se. Han framstår genom hela filmen som den starka, den smarta med fötterna på jorden. Och det får mig att fundera på vad filmens budskap egentligen är.

Kvinnan straffas för att hon tagit sig väldigt långt upp på karriärsstegen och inte anammat sina moderskänslor?

Mannen är den som räddar henne från förfallet. Han behöver inte förändras för han är redan perfekt?

Ungefär så.

 

2 tankar kring ”Karaktärerna i Jurassic World

 • Katarina

  Vilken vidrig film. Vilka är de där filmskaparna att sätta normer för vad vi ska prioritera och hur vi ska leva våra liv? Och vilka fantasilös stereotyper. Inte för att jag hade tänkt se den men nu kommer jag definitivt inte göra det. Tack för recensionen.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja, karaktärsutvecklingen är minst sagt en besvikelse. Jag tycker som sagt att filmen var underhållande, men kan inte låta bli att tänka på alla unga människor som ser filmen, hur det ”lär” dem befästa vissa könsroller, utan att de ens är medvetna om det.

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.