Nu har det varit tyst här hos mig under ett par dagar. Det är dagar som varit fyllda av icke-skrivrelaterade ting som besök av släkt, en tripp till Gröna Lund, jobb och såklart en hel del regn på det.

Det har förstås påverkat mitt skrivande på så sätt att det inte blivit mycket av den varan 🙂 men i tankarna har det inte varit tyst.

Inte heller i drömmarna. Igår morse vaknade jag upp och sa till mig själv: gå iväg idéer, jag har ändå inte tid att skriva ner eller experimentera med er.

Men snart vänder det. Och då är det actiondelen i manuset som kallar, tänk då att jag aldrig har skrivit en actionscen tidigare.

I filmer kan actionscener vara ganska spännande, de blir visuellt spännande på ett annat sätt än när jag läser dem. Det är min upplevelse, att jag mest bläddrar förbi actionscenerna i boken för att de låter som att man radar upp händelserna i texten. ”Först fick han ett slag över högra ögat, sen gjorde han si sen gjorde han så.” Ungefär.

Men jag har säkert fel, jag har kanske missat spektakulära coola actionscener i böcker eftersom jag har läst böcker där få actionscener finns. Sen är väl inte action alltid samma sak som högt tempo eller slagsmål? Att det också kan vara starka avslöjande dialoger eller något stort man upptäcker om en karaktär?

Min uppgift nu blir att läsa enbart actionscener i böcker, jag ska aktivt leta efter såna och försöka lära mig hur de är uppbyggda. Det blir min läxa framöver, sen lovar jag att dela med mig mina tankar kring det.

 

Sen är det inte säkert hur pass mycket action det ska vara i mina scener, det kanske blir ”inre” action, som starka känslor i omlopp och att scenerna kommer i snabbare tempo. Detta måste jag också ta reda på.

Om ni har några förslag på vad jag kan läsa, skriv gärna en kommentar 🙂

 

5 tankar kring ”Skriva actionscener

 • E-K:värld/Leva-Kerstin

  Hej.
  Sådana dagar behövs också emellanåt.
  Till en annan sak, jag vill gärna veta vilket gilla på FB, twitter, G+1 och twitter följ, tillägg (plugin) som du har installerat.
  Ha det nu skönt och avkopplande.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Tack Eva, ja vi behöver nog alla såna dagar 🙂
   Ultimate Social Media PLUS heter plugin som jag använder.

   Svara
 • Pia Widlund

  Ja, ibland tränger sig vardagen på, kulle behöva städa lite…men läsningen drar!

  Svara
 • Maria

  Hej!
  Jag brukar kika lite här ibland och få lite inspiration då vi båda två håller på att skriva vårt råmanus just nu. Här är lite tips till actionscener. https://www.youtube.com/watch?v=vl5KFMOYPKg

  Lycka till med skrivandet!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Tack! Roligt att du kikar in här ibland & tack för tipset, ska kolla in dem 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.