Frågan om genre är intressant, men vet man alltid vad det är för genre man skriver? Kan detta förändras under skrivandets gång?

Här inne har det varit tyst. Det beror på att jag har hamnat i en slags ”tvekar på allt” bubbla, nu när jag har kommit en bit in i min story.

Historien som den är nu är inte den jag från början planerade. Å andra sidan var den första idén, just en idé. Jag hade nog inte sjunkit tillräckligt djupt in i den. Kanske var det därför jag kunde lämna den så småningom, när jag började jobba åt ett annat håll.

Genren är inte heller densamma som när jag började skriva. Detta har fått mig att börja tvivla.

Jag vet att tvivel är en del av skrivprocessen. Jag vet att storyn måste arbetas fram och att man kan hamna någon annanstans på vägen. Detta blir förstås jobbigt. Just nu önskar jag någon slags säkerhet om att jag är på rätt väg. Att ha något att luta mig emot. Som erfarenheten av att ha skrivit en skönlitterär bok tidigare exempelvis? För då skulle jag veta att det kan bli såhär ibland, och jag skulle tänka: Just det, så var det ju förra gången också!

Jag önskar att jag redan hade verktygen som jag vet fungerar och inte som nu, uppfinner min arbetsmetod och verktyg medan jag skriver manuset.

För att hjälpa mig själv på denna osäkra väg ställer jag mig frågor:

Håller storyn? Är den trovärdig? Är den spännande? Vad skriver jag i för slags genre? Vad är det för slags story jag vill skriva?

Jag gör tappra försök att hitta svar genom att också ställa frågor om vad för slags böcker jag gillar? Och vilka filmer ser jag helst? Som ett sätt att lära känna mig själv och försöka identifiera en röd tråd som hjälper mig att förstå mer om den text jag skriver. Det här är frågor jag förmodligen borde ha ställt innan jag började skriva. Det hade säkert underlättat att veta mer om vad jag verkligen gillar.

 

Men jag vet inte om jag blir klokare av svaren. För när jag tänker efter så gillar jag olika genrer i både böcker och film. Kravet är att storyn ska vara underhållande och välskriven när det gäller böcker, och underhållande och ha med bra skådisar, när det gäller film.

Mina senast lästa böcker inom skönlitteratur:

Mystic River och Patient 67 av Dennis Lehane

Kärleksbarnet, Doris Lessing

Stalker, Lars Kepler

Castle in the Air, H.E Bates

Dolores Claiborne, Stephen King

To kill a mockingbird, Harper Lee

Housekeeping, Marylinne Robinson (har precis börjat läsa)

Mina senast sedda filmer:

 

Far from the madding crowd

Jurassic World

Ant Man

Minions

Mystic River

The Hurt Locker

Jericho (rätt gammal serie)

Mad Max fury

Sharknado (Tillsammans med sonen. Ibland måste man se sånt här för att uppskatta bra film)

Tidigare har jag sett många Science fiction filmer, förmodligen de allra flesta kända.

Hittar jag en röd tråd här? Eller är jag en blandning av allt möjligt i min smak? Förstår jag vad det är jag gillar och kan det ”översättas” till min egen text? Jag måste fundera på detta. För jag tror att om man ska hålla ut hela vägen måste man verkligen gilla det man skriver.

Några spontana tankar kring detta, har du upplevt liknande saker? Dela gärna med dig 🙂

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.