Äntligen!

Det har varit så mycket på sista tiden. Äntligen börjar det lugna ner sig med alla aktiviteter. Hade bloggen varit en personlig blogg där jag delar med mig allt som händer i livet, hade jag kunnat blogga varenda dag :). Men jag föredrar nog att den fortsätter att vara en ”aspirerande författarblogg”, det är faktiskt mer intressant än mitt liv. Även om livet ibland kan vara rätt dramatiskt, föredrar jag att skapa ett fiktivt liv, karaktärer och miljöer.

The anatomy of story

Under den här galna perioden har jag inte skrivit mycket men läst desto mer. Idag vill jag rekommendera ett par böcker som är väldigt intressanta för den som vill veta hur man bygger upp en mångbottnad story. Det finns ju massor av böcker men just The Anatomy of story med sina 22 steg, är extra tydlig med just uppbyggandet av storyn, som en organisk process, istället för en mekanisk.

Screenwriting tips for authors anpassar sättet att bygga upp ett filmmanus, till en roman. I boken finns många filmanalysexempel på hur filmerna bygger upp exempelvis spänning. I boken finns också uppgifter man kan göra där man skriver olika listor som exempelvis: De tio bästa böckerna och filmerna man har sett/läst. Eller de tio mest minnesvärda karaktärerna, de tio mest starka händelserna eller scener som gjorde djupast intryck på oss m.m.

Vad var det som gjorde ett så starkt intryck i oss då och kan vi lära oss något av det som vi kan använda när vi själva skriver?

Genom att fylla i listorna växer en bild fram av det man mest lockas av, och varför man lockas just av det. Med hjälp av dessa listor får man en djupare bild av det man verkligen gillar i böcker och filmer, och det blir lättare att välja genre. Det har varit till en stor hjälp för mig.

På återseende

4 tankar kring ”Böcker om skrivhantverket

 • Maria

  Åh tack för tipsen. Skulle nog passa mig perfekt!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Kul Maria, berätta gärna om du läser dem och vad du tycker om dem!

   Svara
 • Josef Boberg

  Skriva böcker i all ära – men jag föredrar att skriva på min blogg.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja ☺ jag borde kanske ha nöjt mig med att blogga men så typiskt mig att göra allt svårare.

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.