Hur viktigt är det att veta för vem man skriver? Är det bra att tänka på detta redan innan man börjar skriva?

Jag fick frågan vilken som var min målgrupp för boken jag höll på att skriva. Frågan hade jag funderat på innan, men skjutit upp då jag inte kunde besvara den. På den tiden var mina tankar om målgrupp på en väldigt ytlig nivå. Men jag trodde svaret skulle komma under skrivprocessens gång.

Jag tycker fortfarande att det är svårt att besvara frågan om målgrupp. Men jag inser nu att det har att göra med genren jag skriver.

Här är några vanliga genrer:

 • Roman
 • Mysterie/Spänning/Thriller
 • Skräck
 • Ungdom
 • Deckare
 • Skräck
 • Fantasy
 • Science fiction
 • Chicklit
 • Romantik
 • Komedi
 • Novellsamling

Jag tänker att de som gillar att läsa en viss genre, är målgruppen för de böcker som skrivs i den genren. Det är logiskt att en barnbok just har barn som målgrupp, (vi får hoppas att barnen gillar böckerna) men också föräldrarna som köper/lånar böckerna till dem. Jag har hört att en bra barnbok även kan gillas av vuxna. Den tanken tycker jag om och delar erfarenheten också. Som ett exempel gillar jag Pija Lindenbaums böcker väldigt mycket.

Hur vet man vilken genre man skriver?

Ett sätt är att studera vad som utmärker andra genrer. Och sen jämföra med det man själv skriver.

Som exempelvis en ungdomsbok. När det gäller ungdomsböcker tänker jag spontant att boken handlar om ungdomar. Miljön är en där många ungdomar hänger, som exempelvis skolan. Huvudkaraktären och bifigurerna är unga, med undantag, som exempelvis föräldrar och lärare. Men också att vissa teman förekommer i böckerna, som inte nödvändigtvis förekommer i vuxenböcker. Jag tänker att en ungdomsbok kan behandla teman som frigörelse, identitet, sexualitet, relationer mellan ungdomarna, kanske mobbing och utanförskap.

Min bok är inte en ungdomsbok.

Jag har tidigare skrivit att genren för min bok är Mysterie/Sci fi. Någon slags blandgenre alltså. Det stämmer fortfarande, även om min bok inte är en renodlad Science Fiction bok. Inga gröna aliens med stora huvuden, men ändå vissa saker som pekar åt det hållet. Mysterie/thriller för att det finns en obesvarad fråga som leder till fler frågor, och för att det finns hemligheter.

Målgruppen är alltså dem som läser böcker i den här genren? Kan det vara så enkelt?

För några år sedan läste jag om hur kultserien Arkiv X blev till. Skaparna av serien tyckte att det fattades thriller/skräck i tv och eftersom de var duktiga inom det, bestämde de sig för att skapa en serie i den genren. Målgruppen var bred, mellan 18-49 år. De visste att de måste skapa något attraktivt för hela den varierade gruppen genom att ha med olika teman. De visste att den unga delen av målgruppen skulle dras till sci fi/skräck/det okända. Och att den äldre delen av målgruppen skulle dras till en dramatisk, mångbottnad och komplex story, samt relationen mellan huvudkaraktärerna. De jobbade efter den tanken och ni som sett serien vet att den fick ett väldigt bra mottagande.

Jag tycker att det är intressant att tänka på det här sättet, att målgruppen är varierad och lockas av olika teman, och att man kan anpassa sitt innehåll efter det. Att olika intressegrupper på det sättet kan gilla en och samma film/bok. Och att man faktiskt kan vara medveten om detta när man skriver sin bok.

A good novel doesn’t just transcend the boundaries of its target market – it knows nothing about target markets.
Julianna Baggot

Jag gillar citatet ovan för det är så jag tänker om böcker. Jag vill egentligen inte hänga upp mig på genre, en bra bok är större än sin genre. Många människor, oavsett målgrupp, kan tycka att en bra bok är läsvärd. Men jag kan också förstå att det ur en praktiskt synpunkt är bra att kunna genrebestämma boken. Att den blir lättare att placera i boklådor och att den hamnar i rätt grupp hos nätbokhandlare. Det är säkert lättare att prata om boken inför andra, när man ger dem en referenspunkt de känner till.

På återseende

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.