Nu börjar allvaret igen 🙂 med jobb, skola och förskola. Men i Ă„r Àr jag mer nöjd Ă€n förra Ă„ret nĂ€r det gĂ€ller att anvĂ€nda mig av de ”tomma” stunderna nĂ€r vi alla Ă€r hemma och lediga. AlltsĂ„ de stunder dĂ„ barnen sitter lugnt med sina surfplattor, bygger lego eller Plus Plus eller tittar pĂ„ film. Dessa stunder blir efter att vi har varit ute pĂ„ Ă€ventyr och de har lekt ute lĂ€nge. EfterĂ„t vilar de och det sĂ€nker sig ett lugn i hemmet, en skön atmosfĂ€r. De stunderna har jag utnyttjat, verkligen anvĂ€nt mig av den tiden till skillnad frĂ„n förra Ă„ret dĂ„ jag kĂ€nde att jag bara kunde skriva nĂ€r jag var ensam hemma, nĂ€r jag var utvilad eller nĂ€r barnen lĂ„g och sov. Som om det vore nĂ„got speciellt med tiden jag vĂ€ljer att skriva. Jag börjar förstĂ„ att det inte Ă€r det. Tid Ă€r tid, vad man vĂ€ljer att anvĂ€nda den tiden till, Ă€r skillnaden.

Det kÀnns som om jag har tagit ett steg framÄt vad gÀller fokus. Jag kan alltsÄ sitta och skriva pÄ manuset, eller som nu redigera, och samtidigt besvara en frÄga om barnen undrar nÄgot eller kanske hjÀlpa dem med nÄgon enkel grej, och sen ÄtervÀnda till texten med bibehÄllet fokus.

Är inte det ganska coolt! Kan det vara min skrivkondis som har ökat?

Synd att den fysiska konditionen inte gÄr hand i hand med den! Ju mer jag sitter framför datorn, desto mindre rör jag mig. TÀnk om man blev mer vÀltrÀnad ju mer man satt framför datorn! Kan nÄgon uppfylla det scenariot för mig, snÀlla. Men ett par lÄngpromenader har jag ÀndÄ hunnit med, det finns inget annat som rensar mina tankar bÀttre Àn frisk luft och en lugn utsikt. Det som gör mig vÀldigt glad med min nyvunna skrivkondis Àr att jag inte lÀngre fÄr ont i nacke och skuldror som förr. Min shiatsu-massagedyna behöver jag inte anvÀnda lÀngre. Skillnaden Àr att jag förut spÀnde mig vÀldigt mycket nÀr jag skrev. Nu försöker jag att stanna upp dÄ och dÄ och göra en kroppscheck, Àr jag spÀnd? Borde jag ta och stretcha lite eller kan jag fortsÀtta?

En annan sak har jag ocksÄ mÀrkt. Ni har sÀkert hört talas om flow, som Àr ett slags tillstÄnd dÄ allt sker lÀtt och utan motstÄnd. Jag undrar om det inte Àr just flow jag har kÀnt den senaste veckan. Alla kvÀllar har sett likadana ut, vid 20.00-20-30 tiden sÀtter jag mig ner och skriver. Plötsligt Àr klockan 23.00-23.30. Hela den tiden har jag suttit och skrivit och inte mÀrkt hur minuterna, timmarna passerat. Jag Àr den som vanligtvis lÀgger mig rÀtt tidigt, vid 22.00-22.30, annars orkar jag inte, jag gÄr ÀndÄ upp vid 06.30. Men under jullovet har mina tider varit ganska oregelbundna, jag har inte lyckats vÀnda tillbaka dygnet sen nyÄrsafton. Men det har inte spelat nÄgon roll, för jag har ÀndÄ anvÀnt mig av den förskjutna tiden. Detta fÄr mig att tro att jag inte lÀngre, som jag alltid har trott, Àr en morgonskrivare utan fixar att skriva pÄ andra tider ocksÄ. 

Detta bÄdar gott för min framtid i skrivandet, jag hoppas att det hÄller i sig!

 

 

 

 

2 tankar kring ”Skrivkondis och skrivteknik

 • Maria

  Vad intressant att lĂ€sa! Jag kĂ€nner nĂ€mligen ocksĂ„ att min skrivkondis har blivit bĂ€ttre. Förut behövde det vara helt tyst hemma. Nu kan jag till och med sitta i soffan med laptopen bredvid barnen nĂ€r de tittar pĂ„ film. VĂ€ldigt praktiskt 🙂

  Och kul med flow. Hoppas det hÄller i sig lÀnge för dig!

  Svara
 • Leva-Kerstin

  HÀrligt att ha hittat rutinerna som fungerar för hela familjen.
  Det dĂ€r med flöde Ă€r jag avundsjuk pĂ„. 🙂
  Med all lycka för fortsatt flöde till dig frÄn mig.

  Pst! Delat och gillat hÀr och var

  Svara

LĂ€mna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.