Jag har plockat fram min Shiatsu-massagedyna igen…Och jag har drabbats av sömnlöshet…

Den här bloggen existerar för att visa vägen till en bok, det positiva och det negativa. Där har ni det, spända axlar och svårt att sova.

Som jag tidigare berättade har jag haft flow i skrivandet, vilket är positivt. Men det har lett till något negativt som jag inte hade räknat med, men som jag tack och lov håller på att lösa. Detta med att skriva i flow till långt in på natten ledde till att jag började få problem med sömnen. Jag slutade skriva en viss tid men tankarna var fortfarande i full gång långt efter det att jag slutat skriva. Som om hjärnan inte klarade av att varva ner efter att ha varit så koncentrerad i flera timmar.

Jag gick omkring i vardagsrummet, såg ut genom fönstret, ute var det stilla och mörkt, alla lysen släckta. ALLA SOV. Bara jag, ett vandrande spöke i natten som inte kunde sova. Det skulle inte gå, det förstod jag rätt snabbt. Med tanke på allt jag har/hade att göra. Just den insikten gjorde det inte bättre, att veta att man ska upp om tre-fyra timmar och ha en lång dag framför sig med lämning/hämtning/jobb/matlagning/hjälp med läxor//// Hur skulle jag orka?

Lösningen blev (när jag förstod att det handlade om att ge mig tid att varva ner) att inte skriva efter 19.00. Tyvärr fick det bli så. Jag kan inte riskera min hälsa, fast jag med glädje upptäckt att det visst går att skriva sent 🙂 jag var nämligen övertygad om att jag var en morgonskrivare.

Nu till det jag ville skriva ett par rader om: Redigering. Älskade (?) redigering.

På ett sätt är redigeringen en mardröm. Att redigera är så krävande och utmanande och tröttsamt och jag blir aldrig klar känns det som. Samtidigt ser jag det som ett kreativt arbete där jag befinner mig på en djup, djup nivå i texten. Det är vackert på ett sätt. Att sjunka så djupt in i något. Det är nämligen här, som jag ser det, som textmassan får en form, där allt onödigt skalas bort och kvar blir kärnan, storyn.

Jag minns vad en sångpedagog sa till mig en gång, ”det är detaljerna som skiljer amatören från proffset”. Får jag välja är jag ett proffs.

Self-editing for fiction writers

Så arbetet fortsätter, jag kämpar vidare. Till min hjälp läser jag Self-Editing for fiction writers. Den tar upp de vanligaste misstagen en nybörjare gör vid redigeringen, som till exempel att skriva för mycket backstory i början istället för att portionera ut den eller som det rådet jag verkligen gillar: att göra om en beskrivande text till en scen, en som antingen har hänt eller kommer att hända, eller göra om den till dialog. För mycket berättande kan göra läsningen tung, seg och det är ett sätt att lätta upp texten. Sen finns flera exempel på hur man skriver dialoger som jag tycker är bra.

På återseende!

9 tankar kring ”Redigering, en kreativ mardröm

 • Karin

  Har delvis sömnproblem av andra anledningar men känner igen att tankarna fortsätter komma om manuset även om man behöver sova. Men det är en smart grej du gjort att ge dig själv en sluta-skriva-senast tid. Bör man nog fundera över.

  I övrigt; bra tips på bok! Den verkar riktigt intressant och användbar.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Karin,
   jag hade aldrig upplevt sömnproblem innan och var faktiskt lite chockad över det, trodde det hade med åldern att göra ha ha, man får ju mindre sömnbehov med åren. Det är jobbigt med sömnproblem, hoppas att dina löser sig på något sätt, det är ju så viktigt med sömnen.

   Svara
 • Josef Boberg

  Det Ordnar Sig !

  Svara
  • P.M. Wilson

   🙂 Tack, jag satsar på att det gör det.

   Svara
 • Maria V

  Hoppas det har blivit bättre med sömnsvårigheterna för dig nu. Jag har precis upplevt samma sak och skrev just i min blogg att jag tänker följa ditt exempel med att låta bli romanen på kvällstid. Håller alla tummar och tår för att det funkar, för jag behöver min sömn 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Maria V.
   Ja, det har ordnat sig med sömnen 🙂 det var som jag misstänkte, jag kan inte skriva till sent på kvällen för tankarna på manuset följer med i sängen och det blir svårt att koppla bort dem. Det är viktigare än jag trodde att ha rutiner när jag skriver, men är också ett sätt att lära känna mig själv.
   Hoppas att det funkar för dig med sömnen!

   Svara
  • P.M. Wilson

   En sak, försökte kommentera på din blogg med det gick inte? Kan det vara någon inställning som jag gör fel?

   Svara
 • Maria V

  Vad konstigt! Jag såg över mina inställningar och alla ska kunna kommentera. Provade även själv och då fungerade det. Märkligt :S
  Men det är med teknik är inte alltid min starkaste sida 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Jag får testa igen!

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.