Nu har jag fått det efterlängtade lektörsutlåtandet. Det blev en lång väntan och under denna tid har jag känt mig tom och konstig. Efter att ha skrivit så intensivt på manuset under en lång tid, varit så fördjupad i det, visste jag inte vad jag skulle göra med mina händer.

Du har ett första utkast till en berättelse som har potential att bli väldigt spännande men du har mycket arbete framför dig.

Jag har läst igenom utlåtandet och kommentarerna i texten och håller fortfarande på att smälta det som står där. Så än kan jag inte skriva så mycket om det. Men sånt jag redan förstått är att jag måste rensa språket från sånt som inte är viktigt för storyn. Vardagliga saker till exempel, som riskerar att tråka ut läsaren. För har jag gestaltat väl, ska läsaren själv kunna fylla ut det som inte står i texten. Och inte vara så redogörande och pliktskyldig, bort med den duktiga flickan och lämna mer åt läsaren. Omständliga formuleringar var det en agent som sa. Nu är det två som säger ungefär samma sak.

Här är det kanske mitt rapportskrivande som spökar och smittar texten. I mitt arbete skriver jag rapporter som fungerar som underlag till tingsrätten och då krävs det att vi skriver ner allt som händer, på ett neutralt sätt. Ungefär motsatsen till skönlitterärt skrivande.

Jag måste lära mig att skilja på olika sorters texter och lita på att läsaren själv bidrar med sina egna bilder, att hen inte behöver få allt serverat.

Det finns även kommentarer i texten som pekar på ord som återkommer allt för ofta, istället för att variera dem. Och stavfel och annat som letat sig in i texten. Men även kommentarer med utropstecken när det blir spännande eller när en händelse är bra gestaltad.

Allt detta ovan tror jag är sånt som ganska lätt kan åtgärdas. Det som blir mer jobb är förslaget på ändringar av perspektiven. Förslaget är att endast skriva från huvudkaraktärens perspektiv, inte från fler. Jag måste fundera på detta, men jag vet att medan jag skrev var jag osäker på just detta. Från vilkas perspektiv skulle jag skriva? Det andra förslaget är att stryka vissa delar som hör till backstory och bara följa en linje, alltså huvudkaraktärens linje och backstory samt också stryka en del i början av storyn. Det är främst här jag känner osäkerhet med hur jag väljer att göra. Samtidigt har jag frågor om manuset som jag ska ställa till lektören inom kort.

Jag återkommer med mer om detta 🙂 när tankarna har klarnat upp.

Paulina

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.