Under dessa veckor ställer jag om och byter spår i mitt manus, in i något djupare, mer genomtänkt och med ett tydligare syfte. Efter att ha fått väldigt bra synpunkter från Magnus på Litteratursalongen, som gjort att jag har börjat se manuset med nya ögon, är jag redo att göra det.

Men jag erkänner, först kändes det tungt, någonstans lurade jag mig själv att jag var ”färdig” eller kanske ”lite färdig.” Att det bara behövdes ett par småändringar innan manuset var färdigt att skickas till förlag. Så är det inte 🙂 men grundstommen finns där, allt kommer inte att ändras men det jag ändrar tror jag kommer att ge texten ett ordentligt lyft.

Sånt jag jobbar med just nu:

Vissa delar av texten måste förtydligas och det måste finnas en starkare koppling mellan vissa händelser, samtidigt som texten måste bli mindre redogörande, jag måste lära mig lita på att läsaren fyller ut det som fattas, lämna mer åt den att räkna ut och tolka. Rensa bort sånt som inte är viktigt för storyn, som inte fyller någon funktion än att förklara och förtydliga och bara ha med de spännande scenerna.

change-671374_1280

Under den här tiden som gått sen jag senast uppdaterade bloggen har jag också hunnit testläsa ett manus. Författaren ville ha hjälp med Show don’t tell alltså få hjälp med att peka ut de ställen i texten där hon beskrivit istället för att gestalta. Detta var en väldigt nyttig övning för mig för just detta är även något jag måste bli bättre på. Så vill du bli bättre på att skriva, erbjud dig att testläsa!

Så nu fortsätter jag, för jag är inte längre rädd för att skriva om, trots att det drar ut på tiden, det viktigaste är att manuset blir bättre. Det här är mitt första manus och det jag lär mig nu är sånt jag kommer att ha nytta av sen när jag skriver bok nummer två. Detta med att skriva, lära sig hantverket är något av det mest utmanande jag har gjort men också något av det roligaste, där ligger drivkraften att hela tiden vilja mer, nå längre.

Om några veckor startar dessutom lektörsutbildningen jag ska gå på och jag ser verkligen fram emot att få sjunka in ännu djupare in i textens värld. Det är en fantastisk värld jag håller på att lära känna!

Det kommer att bli en innehållsrik och rolig vår, jag vet det!

2 tankar kring ”Byter spår och börjar om

 • Bara hittepå

  Åh, det låter roligt med lektörsutbildning. Hoppas den blir givande. Och det verkar vara ett bra upplägg att uppleva båda sidorna av testläsandet, att både ge och få kritik.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja jag ser verkligen fram emot den!
   Och som du säger blir det nog givande att uppleva bägge sidor, blir nog väldigt lärorikt.

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.