Nej, jag har inte övergett manuset! Jag drömmer fortfarande om att skriva en bok och ge ut den!

Jag kämpar vidare med omskrivningen av manuset samtidigt som jag redigerar det. Det låter kanske konstigt att göra dessa två processer samtidigt men den här gången är jag mer säker på vad jag gör och var jag är på väg. Så känns det i alla fall.

En skillnad finns dock, det är att jag äntligen hittat min karaktärs röst. Ja, jag hör hur hon pratar och uttrycker sig för jag har kommit henne närmare. Henne, skriver jag, för min manliga huvudkaraktär har nämligen blivit en hon.

Det är konstigt och jag kan fortfarande inte förklara det men när jag bestämde mig för att byta kön på min manliga karaktär hände något. Det var som om relationerna till de andra karaktärerna plötsligt blev tydligare och mer konkreta. Mer naturliga. Det är märkligt, jag kände mig genast mer nära och bekant med karaktären än vad jag gjort tidigare. Sen kan det ha att göra med mininovellen jag skrev, om henne, som berättar om vem hon är, var hon kommer ifrån, vad hon har upplevt och vad hon egentligen vill och behöver. Yttre mål och inre mål. Hennes känsliga punkt.

Arbetet med manuset har dock dragit ut på tiden eftersom jag också har påbörjat utbildningen för att bli lektör. Just nu håller jag på att skriva mitt allra första utlåtande till det första manuset vi har fått läsa. Det är så spännande att grotta ner sig i manusets olika detaljer, att observera en text utifrån och faktiskt veta vad som kan förbättras i den och också klara av att ge handfasta råd på hur författaren kan göra det. Det är så roligt och lärorikt! I helgen har vi dessutom en workshop där vi för första gången träffas, det ser jag väldigt fram emot.

På återseende

2 tankar kring ”Byta kön på en karaktär

 • Eva Karlsson

  Vad spännande att byta kön på en karaktär. Jag har lekt med tanken och då upptäckt saker som varit typiskt kvinnliga eller manliga för min karaktär och som jag vill komma bortom.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja det är väldigt spännande att se hur karaktären plötsligt djupnar, utan att jag riktigt förstår hur det gick till. Men varför inte testa att byta? Vem vet det kanske kan bli väldigt bra, eller så fungerar det helt enkelt inte 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.