Ärligt talat, hade det inte varit för sommaren! Och för att vi är lediga hela familjen, vi är hela tiden ute på utflykter, vi badar och grillar (jag äter på tok för mycket men är solbränd), vi umgås med vänner och familj. Hade det inte varit för allt detta hade jag varit färdig med mitt manus just nu.

Det är en underlig känsla att förstå att jag snart är klar, för den här omgången då, med manuset som jag började skriva för mer än ett år sen. Det har varit en lång men otroligt lärorik process. Men det ska samtidigt bli skönt att lämna ifrån mig manuset, skicka in den till förlag och hoppas att den blir utgiven. För att få börja på nästa bok…

Som ni vet utbildar jag mig till lektör också. Vilket tar sin tid, låt er inte luras, att läsa ett manus och göra det med den blivande lektörens ögon, är inte lätt. Man vill ju göra bra i från sig. Man tittar på allt. För mig är det viktigt att hitta den där balansen att på ett bra sätt få fram det jag försöker säga, utan att det upplevs som kritik. Utan att såra någons självkänsla. Det är min uppgift att peka på alla förbättringsområden men samtidigt ge förslag på hur de kan förbättras. Det är det författaren betalar mig för att göra. Att inte våga göra det, av rädsla för att såra författaren är ett misstag. Jag vet det. Den här delen är väldigt viktig för mig.

På utbildningen har vi även individuella coachsamtal. Jag har fått frågor om hur jag ser på mig själv som lektör, vem vill jag vara som lektör, och vem är min idealförfattare att arbeta med? Vilka slags tjänster kan jag tänka mig att erbjuda? Jag har funderat på detta de senaste dagarna och sakta börjar svaren utmejslas: Jag vill arbeta med motiverade och ambitiösa författare som klarar av att höra sanningen. Som vill att jag ska vara ärlig, ja, brutalt ärlig om det behövs. Att skriva en bok och få den utgiven är inte en lätt match, jag vill att författaren jag arbetar med ska ha de bästa förutsättningarna att lyckas med det. Sen finns ju aldrig några garantier som ni vet.

Samtidigt ser jag mig själv arbeta med nya författare, ja, nybörjare, som ännu inte hanterar de skrivtekniska greppen men som är villiga att lära sig dem och framför allt har stor LUST att skriva. Som är motiverade. Jag skulle kunna tänka mig att agera coach åt dem, och vara med som ett stöd under skrivprocessen.

Ja, mycket händer nu och kommer att ske så även i den närmaste framtiden. Jag ser fram emot tiden som kommer och kommer att dela den mer er.

Glad sommar!

 

2 tankar kring ”Hade det inte varit för sommaren hade manuset varit färdigt.

 • Eva Karlsson

  Ja, sommaren kom i vägen 🙂 Samtidigt tror jag att det är otroligt bra att vara ifrån manuset ett tag.
  Kul att du utbildar dig till lektör.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja, det tror jag också för man ser manuset med nya fräscha ögon ?

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.