Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vilka teman och motiv fanns i mitt manus. Det inlägget är ett av de mest lästa i bloggen.

Nu har det gått en tid och mycket har hänt med både text och mig själv. Jag har skrivit om manuset ett par gånger, sist gjorde jag det efter att ha fått lektörsutlåtandet. Huvudkaraktären har dessutom bytt kön från man till kvinna och det senaste är att jag har ändrat tempusform från preteritum till presens.

Idag har jag mer klarhet i vad manuset handlar om på djupet. Det infann sig inte så lätt måste jag erkänna, länge trodde jag något annat och det berodde nog på att berättelsen var alldeles för splittrad. Men genom tidens gång har berättelsen mejslats fram alldeles själv, och visat mig sånt jag inte såg tidigare. Det låter kanske konstigt att skriva så, det är ju jag själv som skriver manuset. Men så enkelt är det inte. Ibland vet man inte exakt vad det är man skriver förrän man har gjort det ett tag. Det är väl det som vissa författare menar när de säger: Jag skriver mig fram till berättelsen.

Signa upp för mitt nyhetsbrev och få e-boken: De 10 vanligaste felen i nybörjarmanus.

Men vad är temat i en berättelse egentligen? 

Det är inte det som pågår på ytan, alltså själva handlingen, karaktärerna eller miljön m.m.

Temat i en bok är den underliggande meningen i en berättelse. Det som pågår under ytan, det som lär oss något. Som exempelvis ger oss svaret på en fråga, en lektion eller någon slags slutsats som gör att vi förstår oss själva bättre. Och förstår andra bättre. Det är det som blir kvar när vi har läst ut en bok och som får oss att växa som människor.

Jag tror inte att alla böcker lever upp till det här. Förresten, jag vet att alla inte gör det. Ibland lär man sig inte ett dugg, men man hade kul på vägen och det är faktiskt helt okej!

Här nedan följer en lista på de teman och motiv som finns i mitt manus:

Teman

Sökandet efter sanningen och upprättelse.

Utanförskap, och vad det gör med oss människor.

Psykisk sjukdom, hur det påverkar dom omkring oss.

Motiven är det som hjälper oss att finna temat i en berättelse

Motiven är det som förstärker de teman som finns i boken och hjälper oss att se dom. Jag har använt mig av olika motiv som finns i miljön. Som exempelvis bergen och skogen, som ständigt återkommer och symboliserar det karaktären upplever.

Jag kommer längre fram att fördjupa mig i hur man letar motiv för att finna teman i en bok.

Paulina

 

2 tankar kring ”Om tema och motiv i manuset

 • Marie: Mitt skrivliv

  Intressant inlägg, och viktigt. Tillsammans med karaktärernas utveckling så tycker jag det är den svåraste delen, att fri från klyschor och ”Beverly Hills”-dramaturgi med sensmoraler driva ett tema från start till mål, så det blir snyggt subtilt men ändå går fram.
  Har du några tips på hur man kan attackera tema?

  Svara
  • P.M. Wilson

   Marie: det är inte helt lätt alltså 🙂 det är min erfarenhet. Det tog ett tag innan jag kunde se teman, eller rättare sagt: jag är i stort sett klar med manuset och inte förrän nu ser jag dem.. . Det bästa tips jag har just nu är att skriva på efter den idé man har, det man vill utforska, och långt senare försöka se teman. Kanske efter ett par omskrivningar när texten är mer hel och efter redigeringen. Då tror jag texten kommer att ”visa” teman, att de träder fram till ytan. Då kan man också försöka förstärka dem genom olika motiv. Så tänker jag nu, men vem vet, jag kanske kommer ha mer att säga om detta längre fram 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.