Sveriges största skrivkonferens Skriv2016 är över för den här gången. FB-flödet svämmar över med tackhälsningar och glada tillrop från trötta men glada skrivande människor. Det märks att många redan längtar till nästa års skrivkonferens.

Det var en spännande men hektisk helg för mig. Vi lektörselever presenterades när konferensen öppnades, därefter startade vår maratonhelg med föreläsningar, workshops och möten med ”våra” författare, de som lämnat in deras första kapitel. Minst fem kapitel var fick vi läsa, och ändå var det flera som berättade att de hade tänkt skicka in, men inte riktigt vågat, eller hunnit. Tänk vad många vi är som skriver!

Det blev lite stressigt erkänner jag. Jag minns två hetsiga luncher, ett par snabba fika, och korta samtal med mina klasskamrater. Resten av tiden handlade om att prata med författarna om deras texter (vissa drog över 30 minuter), nätverka med intressanta människor, och informera besökarna som kom fram till vårt bord, om våra tjänster.

Det är faktiskt otroligt vad mycket man kan säga om det första kapitlet. Texterna jag läste var helt olika. Ändå fanns det vissa saker som återfanns i flera av dem. Jag kommer att utveckla vad jag har lärt mig i ett eget inlägg.

Alla besökare fick en orange Goodiebag. I den fanns lite allt möjligt, lakrits och makrill har jag för mig. En novell, och den nya, mindre till formatet tidningen Skriva! I den intervjuas Johan Theorin om början på hans bok Skumtimmen. Från början hade han tre andra inledningar, en för varje huvudkaraktär. Till sist valde han en fjärde, den om pojken som står bakom en stenmur. Theorin tipsar om  hur man startar på ett bra sätt:

 • Börja med en person och ett konkret exempel.
 • Undvik att vara alltför vag eller högtravande.
 • Skriv första meningen som det faller dig in, du kan alltid skriva om i efterhand.

De två första punkterna var vanligt förekommande i texterna jag läste. Men som sagt, jag återvänder med mer om detta!

Samtalet med Jan Arnald/Arne Dahl var mycket intressant. Han tog bland annat upp skillnaderna mellan finlitteratur och populärlitteratur, och menade att författare till finlitteratur faktiskt är lite lata 🙂 för de behöver inte skriva ett slut eller en upplösning som exempelvis en deckare behöver. Att en deckare kräver mer av romanbygget, dramaturgin, och mer tankeverksamhet.

Sara Lövestam var charmig och rolig, hon pratade om misstagen hon gjort när hon började som författare.

Andra som föreläste var bland andra Martin Schibbye, Simona Ahrnstedt, Anders Fager och Daniel Alegi.

På återseende!

2 tankar kring ”Skriv2016 är över

 • Marie: Mitt skrivliv

  Åh vad jag hade velat vara där, lät som en fantastisk helg!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Nästa år får du se till att komma! :))

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.