Idag har jag en gäst i bloggen, nämligen duktiga Eva Bergengren som ger oss tips på hur man korrekturläser sin text!

”Men vad tråkigt för dig som är så kreativ att behöva korrekturläsa!”

Folk som utbrister i detta medlidande vet inte vad de talar om.

Jag älskar att korrekturläsa. Det finns ingen som helst motsättning mellan den påhittiga berättaren och korrekturpetimätern. Det är som om jag har två inre skrivpennor. En kreativ och en petnoga. De är sällan på jobbet samtidigt, men båda behövs när det övergripande målet är att få texter att sköta sin uppgift: att nå fram till läsaren och förmedla precis det som skribenten vill ha fram.

Stav-, slarv- och korrekturfel kan få folk att lägga ifrån sig bok eller artikel med en irriterad suck. Hur intressant och välunderbyggt innehållet än är så förlorar texten i trovärdighet om den inte följer språknormen. En huvudperson som på vissa sidor heter Larson och på andra Larsson tar man inte på allvar, även om han är med om aldrig så omvälvande händelser. Stackars Larsson. Han är värd bättre. Och det är också skribenten som har kämpat så länge med sin text och sitt innehåll.

Den här texten har jag inte korrat själv. Det har min man gjort. (Han hittade ett stavfel, ett ”är” som hamnat fel och ett kommatecken som inte fanns.)

Det har sina poänger att ha en annan språknörd inom räckhåll när man jobbar som skribent. Det är nämligen svårt att korrekturläsa det man just skrivit själv, även om man är aldrig så petnoga när man läser andras texter.

Hjärnan är överdrivet hjälpsam ibland. Inte just när man letar efter bilnycklarna eller sina läsglasögon – för då går ju hjärnan småvisslande omkring på närmaste sommaräng i total ansvarslöshet och vägrar svara på tilltal – men när man just har formulerat ett budskap med hjälp av bokstäver, då har hjärnan så mycket förhandsinformation att den beter sig som en överdrivet serviceinriktad butler som curlar tillvaron för läsaren/skribenten så att hen inte märker detaljerna. Hjärnan vet ju precis vad man vill säga, lägger budskapet till rätta i medvetandet och hindrar en från att se detaljer, exempelvis kommatecken som inte finns. (De är dessutom rätt svåra att få syn på även med läsglasögon.)

Korrekturet är sista stationen i textens långa väg från idé till och läsare. Där stockar sig projektets alla förseningar i en stor hög av tidsbrist. Men även om det är frestande att hoppa över den där sista petimäter-granskningen, så gör den ändå.

Och kom ihåg att ibland är skribentens bästa hjälpmedel en annan människas blick.

  • Rätta så långt du kan på egen hand men låt också någon annan korra om du inte har låtit texten vila ett bra tag. Rekrytera någon språkpolis i närheten. (De blir ofta glada över att deras kunskaper tas i bruk och lite mindre gnälliga av en text som får rätta.)
  • Använd Svenska Akademiens ordlista. Senaste upplagan kom 2015. Den är normen för hur svenska ord stavas och böjs. SAOL finns även som en gratis-app till smarta telefoner. Appen bygger på 2006 års upplaga.
  • Skaffa Svenska skrivregler som är Språkrådets sammanställning över hur skrivnormen ser ut. Den uppdateras då och efter nyår är det dags för en ny upplaga. En bra investering. Ju proffsigare korrekturläsare desto mer tummat exemplar av Skrivreglerna ligger bredvid datorn.
  • Läs lugnt och metodiskt.
  • Läs högt. Varje. Enskilt. Ord. Då märker du när det saknas ett ”är”, ”och”, ”att” eller annat småord.
  • Lita inte blint på datorns stavningsprogram. Den kan underkänna helt korrekta sammansättningar och godkänna hiskeliga särskrivningar. En av många saker som datorn inte fattar är att ett ord kan vara fel fast det är rättstavat. Om texten påstår att någon är autentisk när den egentligen är autistisk är det större chans att en människa upptäcker tokigheten än att Words stavningskontroll gör det.

Eva Bergengren heter jag. Min bakgrund är som tidningsjournalist men nu är jag frilans med det skrivna ordet som min röda tråd. Jag gör allt möjligt som har med skriftlig kommunikation att göra. Från korrekturläsning till hela bokprojekt. Jag är också Paulinas kollega som lektör i nätverket Litterära konsulter. Här är min hemsida www.evabergengren.com

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.