Snöflingemetoden använde jag när jag började skriva mitt manus. Den kanske låter lite krånglig och lång, men väl värd att ge en chans!

När jag för många år sedan började skriva lät jag orden komma ut som de ville. Jag hade ingen plan för det jag skrev, visste inte hur jag skulle börja berättelsen, utveckla den eller hur den skulle avslutas. Fritt skrivande när lusten föll sig in. Därför blev det ingen roman eller novell. Det jag hade lyckats krafsa ner kunde jag inte identifiera. Var det en scen jag beskrivit? En scen i början, i mitten eller mot slutet?

Av en slump hörde jag talas om Snöflingemetoden ( Snowflake Method) som författaren Randy Ingermansson har skapat. Snöflingemetoden är för mig en slags plan för romanen/novellen där man steg efter steg gräver sig närmare in i karaktärerna och storyn. Man börjar enkelt med en mening och bygger sedan ut meningen till ett stycke och sen till en sida. På så sätt fördjupas storyn och man får mer kunskap om vad det är man skriver.

Metoden består av 10 steg som jag beskriver nedan. När man gjort klart stegen är det dags att börja skriva. Då har man tillräckligt med information om det man ska skriva, det är tanken, så att man inte fastnar någonstans. Jag använde metoden på mina noveller som redan var färdigskrivna. Det gav mig en bra översikt över det jag hade skrivit och jag gjorde en hel del ändringar på strukturen, som jag tyckte höjde storyn. Man kan alltså applicera metoden på en redan skriven text. Eller använda den innan man börjar skriva, vilket enligt Ingermansson är det enklaste.

Här går jag igenom steg för steg i en något förkortad version. HÄR kan ni läsa artikeln där Randy Ingermansson beskriver metoden mer utförligt med flera tips. Man kan också köpa boken. Storyn i boken är skriven enligt Snöflingemetoden.

Steg 1)

Skriv en mening om vad boken handlar om. T.ex. ” En fysiker reser tillbaka i tiden för att döda aposteln Paul” Meningen bör inte vara längre än 15 ord och använd inga namn på karaktärer i boken. Meningen blir den du använder när du får frågan ”Vad handlar boken om?”

Steg 2

Bygg ut meningen ovan till flera meningar som bildar ett stycke.

 • I en/ett par meningar skriver du ner den/dem största konflikterna i bokens handling.
 • I en/ett par meningar beskriver du miljön/sceneriet där storyn utspelas.
 • I en/ett par meningar beskriver du bokens slutscen.

Alltså hela romanens händelseförlopp i ett stycke byggt på just dessa meningar.

Detta blir steg 2 i snöflingan. (Ingermansson fördjupar sig här i en treaktsstruktur där storyn innehåller tre konflikter plus ett slut).

Steg 3)

Nu har du fått en bra överblick av din story. Då behöver du göra något liknande för varje karaktär: en karaktär-synopsis.

Skriv en mening för varje punkt.

 • Skriv namnet på varje karaktär (de viktiga karaktärerna)
 • Skriv en mening som beskriver karaktärens handling/utveckling
 • Beskriv vad som motiverar karaktären (vad vill hen ha i mer abstrakta termer)
 • Karaktärens mål (vad vill hen ha konkret)
 • Karaktärens konflikt (vad hindrar hen från att nå sitt mål?)
 • Karaktärens insikter, vad upptäcker hen om sig själv, om världen.
 • Bygg ut meningen som beskriver karaktärens handling/utveckling (mening 2) till ett stycke.

Steg 4)

Synopsis på en sida.

Nu borde du ha en bra överblick över storyn och den kan expanderas till en hel sida eller mer, som blir skelettet av storyn. Bygg ut varje mening i steg 2 till ett eget stycke. Alltså en mening av varje konflikt, en av miljön/samhället och en av bokens slutscen, blir till ett eget stycke. Det sista stycket bör beskriva slutet på boken. Dessa stycken blir en till en-sida-synopsis.

Steg 5

Karaktär-synopsis.

Skriv 1 sida om varje viktig karaktär i boken, utifrån svaren från steg 3.

Det räcker med en halv sida för mindre viktiga karaktärer. Berättelserna om karaktärerna bör vara skrivna utifrån deras eget perspektiv.

Steg 6)

Bygg ut en-sida-synopsis på steg 4 till ett 4 sidor långt synopsis. Gör det genom att bygga ut varje stycke från steg 4 till en sida ungefär. Storyn växer och fördjupas och nya idéer kommer till.

Steg 7

Ta nu varje karaktär-synopsis (detta är en expansion från steg 3) och bygg ut den med varje viktig detalj om karaktären. Födelsedatum, utbildning, hårfärg, musiksmak, bakgrund, motivation, mål, hur förändras karaktären under bokens gång m.m.

Steg 8)

Skriv en lista på alla scener med hjälp av ett kalkylark. Använd den 4 sidor långa synopsis som grund.

Steg 9)

Skriv en handling för varje scen, dialog, vilka karaktärer som är med, perspektiv m.m.

Steg 10)

Skriv din bok!

Länk till AMAZON om du vill köpa boken.

Nu när jag själv skriver min bok har jag använt mig av metoden och jag gillar den. Metoden är bra för att strukturera upp handlingen och skapa ett skelett. Men den är inte tillräcklig för att skriva en hel bok. Den går inte in på djupet på vad en bra berättelse bör innehålla. Hur karaktärerna utvecklas, perspektiv, hur man levandegör miljön, konflikterna m.m. Då får man läsa en annan bok.

Om något är oklart eller om du undrar något över stegen i metoden, fråga gärna eller lämna en kommentar!

5 tankar kring ”Snöflingemetoden – en metod för att skriva manus

 • Eva Bergengren

  Jag gillar listor. Jag ska testa den här metoden. Fast det är rätt stor risk att jag inte kan hålla mig och börjar skriva på riktigt långt innan skelettet är klart. Jag kan tänka mig en växelverkan där, mellan den strukturerade list-personen och den fria kreatören. Nu vill datorn att jag skulle skriva ”kreaturen” och det är närmare sanningen än vad datorn förstår. Den där lusten att skriva och formulera är som en hel flock med kreatur som ibland gör hål i staketet av planer och struktur och flyger ut i omgivningen. Tyvärr springer de då ofta åt olika håll och beter sig helt ogenomtänkt och vet inte riktigt vad de ska ta sig till när de har kommit ut i friheten. Men energin i den där flocken: Lusten, känslan av att det är möjligt och åsynen av det där spännande långt bortom… Och samtidigt ett staket och en struktur som är så viktig för att det ska bli något alls och arbetsdisciplin och planering… Oj oj, jag tror att jag ska skriva en hel text om detta, tack för idén Paulina, nu har jag en ny bloggtext på gång här borta… Ska börja med en lista den här gången 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Jag förstår precis vad du menar, det finns alltid en risk att man springer iväg åt olika håll när man befinner sig i ett kreativt rus och då kan det vara bra med en lista eller en plan. Men det ena utesluter nog inte det andra, tror att kombinationen mellan disciplin och planering samt kreativitet samverkar bäst tillsammans. Det är åtminstone det som fungerar för mig, men alla är vi olika ☺

   Svara
   • Eva Bergengren

    Absolut! Man ska inte släppa ut korna innan staketet är helt. /E 🙂

    Svara
 • Helena

  Jätteintressant och inspirerande! 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Kul att du tyckte det var intressant Helena!

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.