Hur skapar man karaktärer, och hur hämtar man stoffet till dem?

Jag hämtar ofta stoff till mina karaktärer i min närhet. De kan vara familjemedlemmar, vänner och bekanta, eller arbetskamrater. Men det kan också vara främlingar på bussen.

Genom att observera olika personer (på ett diskret sätt förstås) lägger jag märke till deras rörelsemönster, deras kroppsspråk, vanor och eventuella tics. Vad gör de med händerna medan de pratar? Vad händer med deras blickar? Genom att välja att prata mindre själv, och låta dem ska prata mer, lägger jag märke till vad de säger och hur de säger det. Hur låter deras röster när de är på glatt humor, till skillnad från när de är upprörda? Kan man se på en person vad den tänker? Vad händer med kroppen om en person tänker på något väldigt sorgligt?

Som tur är (?) har det funnits starka personligheter runtomkring mig att observera, jag har knappast behövt leta ☺. Jag har lyssnat och pratat med personer som haft narcissistiska drag, träffat på kreativa människor med ADHD och autism, och även lidande människor med exempelvis borderline. Nu behöver ju förstås inte alla personer ha funktionshinder för att vara intressanta, men jag tycker ändå att man i filmer lätt skulle kunna ”sätta en diagnos” på vissa av karaktärerna. De verkar som om just de särskilda egenskaperna som är typiska inom vissa funktionshinder, är bra att använda sig av för att skapa starka karaktärer.

Men jag har också träffat personer som vuxit upp i fattigdom, men kämpat sig uppåt och gjort karriär. En gång pratade jag med en miljardär som var otroligt ödmjuk till sättet. Minns även en person som arbetade sig sönder och samman, förlorade familjen och vännerna och sedan hamnade i finkan…

Jag kommer aldrig att glömma den vackra unga kvinnan som berättade att hon endast levde kvar med sin äldre man, en sjukligt svartsjuk man, för att han räddat henne och hennes familj under inbördeskriget i deras land. När jag träffade henne var hon förälskad i en jämngammal man som hon träffat på SFI.

Alla man träffar längs vägen, deras öden och egenskaper, är potentiellt stoff man kan använda sig av.

En av mina karaktärer var från början baserad på en riktig person.

För längesen arbetade jag med en kvinna jag inte tyckte om. Vi arbetade med att ta emot barn och familjer som befann sig i kris. Hon var principfast och väldigt bestämd på hur saker och ting skulle vara på arbetsplatsen. Hon lyssnade absolut aldrig på skvaller (dumt, hur får man annars reda på intressanta saker om andra), men talade gärna friskt om den som skvallrade. Det här förstod jag aldrig.

Hon var duktig på att rätta den som sagt något som passerat hennes osynliga gräns. Rätt som det var kunde hon fara ut med en utställning för att någon sagt något tokigt. Enligt henne själv då, utifrån hennes egna måttstockar. Vi var flera som slutade prata under den här tiden. Jag upplevde att hon hade en svart och vit mentalitet där inget rum fanns för nyanser eller undantag, och därmed lite rum för misstag. Hade man en gång gjort fel i hennes ögon var man för evigt dömd.

Jag var en av de dömda.

Men hon hade bra egenskaper också. Det visste jag för jag hade sett det. Jag såg vilken fantastisk lekkompis hon var för barnen som kom till oss. Hur hon lugnade dem, och fick dem att känna sig trygga.

Och det är här det börjar bli intressant, för ingen människa är alltigenom ond eller god. Rättvis eller orättvis. Säker eller osäker. Tar man sig tiden att leta kommer man finna något som motbevisar det vi tror om en person. Ibland kan det vara bra att släppa det första intrycket av en person och ta sig tiden att lära känna den.

Det här tror jag är viktigt att tänka på när man skapar karaktärer, att se till att de är flerdimensionella och skapa nyanser i dem. Annars skapar vi pappfigurer. Och vem vill läsa om såna?

3 tips på hur du skapar karaktärer

  • Skapa din karaktär utifrån någon du känner. Det kan också vara någon du inte känner, kanske en skådespelare? Det handlar inte om att kopiera en person, utan bli inspirerad av den. Med tiden kommer din karaktär dessutom få ett ”eget liv”, och kanske utvecklas den åt ett helt annat håll?
  • Skriv en ”novell” om din karaktärs barndom eller en särskild händelse som påverkat hennes liv. Här kan du skriva ner karaktärens motiv, rädslor och drivkrafter. Sånt som har betydelse för hur hon fungerar i nutidsplanet. Detta blir som karaktärens bakgrund och historia, och kommer kanske inte ens vara med i berättelsen. Men det skapar en ”fylligare” och djupare karaktär. Hon blir helt enkelt mer trovärdig.
  • Skapa din karaktär utifrån Snöflingemetoden. Metoden är ett sätt att gräva sig djupare in i en karaktär och kan vara till stor del i början när man inte har så mycket erfarenhet av hur man gör.

På återseende!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.