Imorgon är det dags för examen och jag blir färdig lektör!

Det här halvåret har gått fort och har varit väldigt lärorikt. Under utbildningen har vi analyserat manus efter manus, fördjupat oss i alla komponenter som ingår i manusbygget och haft intressanta diskussioner om texterna, men också om oss som blivande lektörer.

Det är något alldeles speciellt att få ta del av en människas text. Bakom ett manus kan det finnas år av arbete, en person som har skrivit ett manus ska vara stolt över sig själv! Att sen skicka manuset vidare till en lektör kräver dessutom mod av författaren.

Min roll som lektör är ett viktigt arbete som jag tänker göra med respekt och ödmjukhet för människan bakom texten. Men samtidigt är det viktigt att skilja på människan och texten. Helt enkelt hålla två tankar i huvudet, en är människan, den andra är texten. Som lektör kommer jag att ge konstruktiv kritik där det behövs, ifrågasätta, och ge förslag samt alternativ på lösningar. Det är så texten växer och når sin fulla potential.

Jag är fullt medveten om att det kan göra ont och vara omvälvande att få ett lektörsutlåtande för sitt manus. Jag vet, eftersom jag själv har varit i rollen som den skrivande. Men det är här jag tror man måste vara lite cool, hålla distans till sin text och se den som något fristående från en själv. Verkligen förstå att det inte är en själv det är fel på, utan istället se det som att man har fått ett verktyg för att jobba vidare med sin text.

Jag har redan börjat jobba :), just nu har jag fullt upp fram till årsskiftet och en bit in på januari. Jag har ett erbjudande på 25 % rabatt på alla mina tjänster året ut. Men eftersom jag har fått en del förfrågningar om det går att boka nu men lämna in manuset nästa år, kommer jag att förlänga erbjudandet till sista februari så de som vill hinner med!

På återseende!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.