Vilka delar av boken har jag skrivit? Hur ofta är mina viktigaste karaktärer med? Vilket kapitel eller avsnitt måste jag återkomma till längre fram för bearbetning?

När man skrivit på sitt manus under en längre tid är det lätt hänt att man sitter med en enorm textmassa man inte har kontroll över. Då är det lätt att vilja ge upp. Det har jag gjort. Jag har nämligen alltid haft svårt för att överblicka en längre text, och i takt med att den blivit längre har det varit ännu svårare.

När jag för en tid sen hörde talas om Scrivener, som är ett verktyg för att organisera text, blev jag intresserad.

Idag har jag använt Scrivener under en längre period, och gillar programmet då det ger mig kontroll över textmassan. Det gör att jag känner mig tryggare medan jag skriver. Och att jag vågar fortsätta med mitt skrivprojekt (för första gången). Texten blir helt enkelt mer hanterbar när jag delar upp den i mindre, fullt synbara delar.

I Scrivener kan man välja olika mallar för den typ av text man skriver, som exempelvis ett bokmanus eller ett filmmanus.

Binder

Man kan välja att skriva i scener eller kapitel. Varje gång man klickar på en scen/kapitel får man upp en egen sida i mitten av skärmen, (det är där man skriver) som gör det enkelt att hitta tillbaka till just det kapitlet/scenen efteråt. Allt ligger samlat på vänster sida av skärmen. Den delen kallas för Binder.

Binder består av olika foldrar med allt material man behöver till boken, och man behöver aldrig mer scrolla i en evig text för att hitta just en mening i en scen, en dialog eller exempelvis en återblick. Allt finns på Binder. Själv namnger jag scener och när de är färdiga plockar jag in ett par scener i varje kapitel.

Inspector

Till höger på skärmen ligger Inspector, där noteringar, metadata m.m. visas på ett valt/klickat dokument på Binder.

Varje textdokument /scen/kapitel kan man välja att se på en anslagstavla som post it lappar. Man kan flytta post it lapparna genom att dra och släppa. Detta går också att göra på Bindern, man flyttar helt enkelt scener eller annat, precis hur man vill.

Man kan närsomhelst samla dokumentet/skriva ut den eller se den som en förhandsvisning.

Använd dig av bilder

Jag lägger in bilder på mina karaktärer. Ofta har jag en imaginär bild på dem och av någon anledning påminner dem allt som oftast om en känd skådis. Då plockar jag in en bild av skådisen. Man kan också färgsätta varje scen där en viss karaktär finns med, kanske är karaktären med oftare än man trodde och bör ha en mer framträdande roll? Vore nog inte första gången en karaktär bestämmer sig för att välja en egen väg bort från den författaren ursprungligen planerade. Man kan också välja att färgsätta efter POV, berättarperspektivet. Man färgsätter alltså efter de behov man har.

Samla ditt material

Sånt jag lägger in på Scrivener: synopsis, information om scener, dialoger, karaktärs-synopsis, inspirerande miljöbilder som jag googlat. Det går också att hämta länkar från internet med viktig information om en viss händelse du ska skriva om. Du kan ha all research på samma ställe.

Allt material om boken på ett och samma ställe, på ett sätt att du får en bra överblick. Forskning, filer, bilder, personporträtt, brainstorming, you name it.

Just det, man kan också sätta status på ett textdokument, som färdigt eller ej färdigt, eller hur man än vill namnge den.  Det är ett ganska fiffigt sätt att veta hur långt man har kommit på en viss scen. På så sätt vet man vad man skrivit klart och där man fortfarande måste gå in och skriva om/bearbeta/redigera, och man behöver inte scrolla som en galning för att kontrollera just den där detaljen.

Youtube finns massor av instruktionsvideos om du vill lära dig mer. Som den här videon, Scrivener basics.

HÄR kan man köpa programmet eller testa den gratis i 30 dagar.

Har du använt programmet? Berätta gärna 🙂

Paulina

6 tankar kring ”Scrivener

 • Marie: Mitt skrivliv

  Tack för ett bra förklarande inlägg om Scrivener! Själv kör jag Word, där jag färgmarkerar texten, och kom-ihåg-lapparna på Macbooken… och det blir ju lite rörigt stundtals. Åtminstone med kom-ihåg-lapparna.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja det är just där man får mest hjälp tror jag.

   Svara
 • Astrid

  Jättebra inlägg! Har använt Scrivener ett tag men det här var nya och bra tips! Tack!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Tack, vad bra att du gillade!

   Svara
 • Marika

  Tack, precis vad jag behövde! Bra info och god sammanfattning! Har funderat en tid på att köpa Scrivener och nu har jag bestämt mig. Ingen stor konstnad heller.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.