Magisk realism, ett stråk av magi i vardagen.

Går man in i en bokhandel och frågar efter böcker i genren magisk realism kan det hända att de skickar en till ungdomsböckerna. Man kan nöja sig med det men genren eller stilen låter sig inte förklaras så enkelt. I många fall är det också helt felaktigt.

Idag gör jag ett försök att närma mig vad magisk realism verkligen är och jag delar med mig mina tankar kring det.

De flesta verkar vara överens om att stilen tog fart i Latinamerika men att det var den tyske konstkritiken Franz Roth som med sin bok Magischer realismus först myntade begreppet.

De vanligaste latinamerikanska författarna som nämns i genren är Gabriel Garcia Márquez, José Luis Borges och Isabel Allende. Tunga litterära gubbar alltså, men åtminstone en tant 🙂

Alejo Carpentier, en kubansk författare presenterade begreppet lo real maravilloso som kan översättas som ”den underbara verkligheten” som en förklaring eller synonym till den magiska realismen. Lo real maravilloso syftar på en slags förhöjd verklighet som skapar rum för det realistiska och övernaturliga.

Man visar något övernaturligt eller mirakulöst i en vardaglig situation. Och de som upplever detta, de olika karaktärerna i boken reagerar inte på detta utan det tillåts ingå i vardagen. Som i boken Kärlek het som chili (Como agua para chocolate) av Laura Esquivel. Titas tårar faller ner i tårtan som hon tvingas förbereda till systerns bröllop (systern gifter sig med Titas älskade). Alla gäster som äter av tårtan smittas och upplever starka känslor av nostalgi, frustration och längtan efter sin första kärlek. Men detta bara sker, inga förklaringar ges, ingen reagerar på detta.

Det är när det övernaturliga, det mirakulösa eller de mytologiska inslagen är i samma anda som det realistiska och upplevs som en integrerad del, en del av vardagen som inte sticker ut på något sätt. Och ingen del tar över, det finns ingen hierarki mellan företeelserna. Och miljön där detta händer är en realistisk miljö som vi känner igen i vår historia eller i nuet.

Science fiction och fantasy skulle alltså inte platsa under magisk realism och då försvinner ju många ungdomsböcker. Exempelvis skulle inte Divergent kunna tillhöra genren eftersom miljön utspelar sig i en framtida science fiction miljö. Inget som är bekant för oss med andra ord. Men inte heller Twilight serien eftersom det övernaturliga inslagen nästan helt tar över och dominerar, även om storyn utspelas i en vanlig stad.

Som ung läste jag många böcker som ingår i genren utan att veta om det. Jag har nog alltid fascinerats av det motsägelsefulla i att uppleva små magiska stunder i en annars vanlig miljö. Nu skriver jag en bok som troligtvis också ingår i den stilen 🙂 och den kommer jag berätta om längre fram.

Några böcker och filmer i genren:

 • Toni Morrison, Älskade
 • Maria Gripes, Skuggserien
 • Gabriel Garcia Márquez, Hundra år av ensamhet
 • Isabel Allende, Andarnas hus
 • Majgull Axelsson, Aprilhäxan
 • The shape of Water (vann en Oscar för bästa film), av Guillermo del Toro
 • Pans labyrinth, Guillermo del Toro

3 tankar kring ”Magisk realism

 • Skriviver

  Kul och intressant att läsa ditt inlägg! Genren magisk realism är ganska ny för mig, trots att jag så klart läst en hel del i genren – men precis som du, utan att veta om det. Men det är bra att ha en term för den sortens böcker, det gör det ju lättare att hitta fler av samma sort.

  Svara
 • Päivi Karabetian

  Jag visste inte ens att det fanns en genre som heter magisk realism, förrän jag försökte klassa in mitt manus Fjärilen i rummet i någon kategori. Antingen älskar man genren eller hatar den. Jag lät en död person få spela en stor roll och lät kroppen förfalla dag för dag och vävde in det naturligt i historien. Drömmar blev verklighet och det som hände i drömmen påverkade verkligheten o.s.v.

  Svara
  • P.M. Wilson

   Det var inte förrän i vuxen ålder jag förstod att många av de böcker jag läst som barn ingick i genren Magisk realism. Då bestämde jag mig för att ta reda på mer om genren och skrev ett inlägg om det.
   Vad spännande din handling låter 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.