En sak som fastnade när jag läste Stephens Kings bok, Att skriva, var frågan om hur man skapar en första idé till en intrig.

Enligt King startar det med att han ställer en ”tänk om” fråga. I boken finns flera exempel på situationer som var början till hans böcker. Idéer som kom till honom när han stod i duschen, medan han körde bil eller tog sin dagliga promenad.

Tänk om:

 • En håla i New England blev invaderad av vampyrer? (Staden som försvann)
 • En polis i en gudsförgäten stad i Nevada löpte amok och började ha ihjäl alla han fick syn på? (Desperation)
 • En ung mamma och hennes son hölls fångna i en trasig bil av en rabiessmittad hund? (Cujo)
 • En städerska som lyckats undvika att bli fast för ett mord hon begått (på sin man) plötsligt blev misstänkt för ett hon inte begått? (Dolores Clairborne)
Jag har försökt komma på några ”tänk om” frågor. Och tagit ett steg längre genom att skriva en möjlig handling och tema, som skulle kunna byggas ut till en bok.

Tänk om:

 • En kille hittar en sportbag som innehåller utförliga planer för ett kommande terrorattentat som ska ske om 24 timmar? Här måste han kämpa mot tiden och se till att rätt personer får informationen så snabbt som möjligt. Ett scenario för att göra det svårare: Han har spel/alkohol/drogmissbruk och blivit hemlös, vilket gör att folk vägrar tro på det han säger. För att undvika en katastrof måste han ta tag i detta själv. Här kan en ung kille som aldrig har gjort någonting stort i sitt liv – växa av situationen.
 • En tjej mått dåligt sedan den gången en manlig elev våldförde sig på henne i gymnasiet. Åren har passerat. En dag kommer han in på kontoret där hon arbetar som läkarsekreterare. Han har långtgående cancer och kort tid att leva. Den här sortens intrig blir en slags människa mot människa konflikt där teman som hämnd, skuld, förlåtelse och inre läkning kan ingå.
 • En person levt som tjej i hela sitt liv bestämmer sig för att bli den hon alltid innerst inne varit –  en kille. Den här är en inre sortens konflikt där han har kämpat mot sig själv och den han är i många år. Nu måste han också kämpa mot samhällets, familjens och vännernas fördomar och okunskap.

Har du en ”tänk om” fråga som skulle kunna vara fröet till en bok?

På återseende!

 

 

2 tankar kring ”Hitta dina bokidéer med en ”tänk om” fråga!

 • Bokstund

  Det var faktiskt precis så jag kom på mitt eget frö! Stephen King är ju mästaren, har läst många av hans böcker 🙂

  Svara
  • P.M. Wilson

   Ja, håller med, har också läst många av hans böcker 🙂 de är ju så bra!

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.