Hur gör du när du skriver? Är det tyst runt omkring dig? Musik? Barnljud/gråt/gnäll? En byggarbetsplats utanför ditt fönster? Det har jag haft, det var inte så farligt faktiskt.

Jag har alltid älskat tystnaden, för då hör jag mina tankar bäst. Jag blir lätt stressad av många ljud som hörs samtidigt. Så i tystnaden försöker jag skriva. För det är ju bäst för mig.

Och så fastnar jag. I tystnaden börjar jag istället leta efter ljud. Plötsligt finns det för mycket tystnad, för mycket rum för mina tankar. En kran som läcker på övervåningen? Ljud från rören i badrummet? En plastpåse från mataffären som jag slarvigt lagt undan (inte som min sambo som viker påsarna tills de blir cirka 10*10 cm). Nu hörs det när påsen vecklar ut sig. Kanske faller påsen ner i golvet när den vecklat ut sig helt? Vänta. Det kanske inte är påsen som hörs. Spoooky.

Nej, tystnaden, vet jag nu, är för mig störande. För tystnaden är också ett slags ljud, när inget distraherande filter av musik, röster och andra ljud existerar.

Jag behöver musik. Ja, musik! Men det får inte vara vilken musik som helst. Och hur vet jag det? Därför att jag har testat.

Klassisk musik

När jag lyssnar på klassisk musik så lyssnar jag, istället för att ha den som bakgrundsljud. I huvudet delar jag automatiskt upp ljuden som uppstår, hör instrumenten var för sig. Är det opera eller klassisk sång är det värre. Jag vet precis när jag skulle ha startat min inandning för sångsansatsen, vore det jag som sjöng arian eller romansen. Skulle jag råka lyssna på en förstaårselev i sång, som lagt upp en video på Youtube, skulle jag bli väldigt spänd i halsen när det blir dags för höjdtonen. Nej, det fungerar inte. Inte när man som jag har en bakgrund inom klassisk musik.

Pop/rockmusik

Här fungerar det bättre. Jag känner genast att jag får mer energi, mer ork. En skön känsla flödar i mig, jag sjunger med och slappnar av. Musiken fungerar bäst när jag redigerar. Det gör den jobbiga processen med att mejsla fram berättelsen, något lättare. Men om jag skriver helt ny text är även denna musik svår. Det fungerar ju inte att sjunga och skriva ny text samtidigt, när tankarna drar åt olika håll. I den här fasen av skrivandet måste hela min koncentration vara just i skrivandet.

Så vad fungerar då? Svar: Filmmusik

Det är något med filmmusik som försätter mig i en perfekt stämning av mystik, spänning och förväntan, som fungerar väldigt bra när jag skriver ny text. Härifrån är jag öppen för att skriva och skapa.

Berätta hur du gör när du skriver? Måste det vara helt tyst eller behöver du ljud, vilket ljud i såna fall?

På återseende!

 

 

 

4 tankar kring ”Skriver du med ljud? Musik? Eller måste det vara helt tyst?

 • Micael Lindberg

  Tidigare hade jag tyst omkring mig. Men senaste året är det jazzmusik i bakgrunden. Lyssnar inte på det normalt annars utan bara när jag skriver ? ger lugn och ro skriver bättre då. Mvh Micael Lindberg

  Svara
  • P.M. Wilson

   Jazzmusik låter faktiskt som något jag skulle kunna tänka mig att lyssna på medan jag skriver. Men vet nog inte vad jag skulle lyssna på, tar gärna tips ☺

   Svara
 • Jenny Eriksson

  Det är lite olika för mig. Ibland behöver jag tystnad men oftast musik. Jag gör spellistor för projekten jag skriver och/eller lyssnar på filmmusik eller annan instrumental musik. Finns massa bra listor på youtube om man behöver bakgrundsljud som får hjärnan att slappna av/fokusera, sök på typ concentration music eller reading music 🙂 Ett tips jag upptäckt nyligen är ljudet av regn, finns på Spotify en lång lista med olika sorters regn. Otroligt inspirerande!!

  Svara
  • P.M. Wilson

   Det är lite som jag ibland tystnad ibland musik ☺ Ska ta och söka efter dina tips, och regnljud måste jag verkligen testa!

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.