Sen jag berättade att jag tänkte börja ta redaktörsuppdrag har förfrågningarna trillat in utan stopp. Särskilt efter bokmässan ökade förfrågningarna. Det är någonting speciellt som händer efter bokmässan, som om kreativiteten och beslutsamheten hos författarna ökar efter att ha varit där. Det är inte förrän nu jag har haft möjlighet att blogga.

Som frilansande redaktör kan det ibland kännas ensamt. Men förra veckan var jag på en föreläsning i Nordstedtshuset, för frilansande redaktörer. Föreläsningen anordnades av Förlagsklubben och vi frilansande redaktörer/lektörer/manusutvecklare fick chansen att mingla med andra i samma bransch. Det var spännande att lyssna på redaktörerna med lång erfarenhet, och få en inblick i deras arbetsprocess. Förvånansvärt nog brottas de med samma slags frågor som jag som är ny, också gör. Det är frågor om vad som ingår i tjänsten, det finns nämligen olika slags redaktörer som arbetar på olika sätt och tittar på olika saker i manuset. En redaktör kan faktagranska en text, eller så fokuserar den på dramaturgin och kanske kallar sig dramaturgisk redaktör. Det finns redaktörer som språkbearbetar en text på djupet. Det finns skillnader om man är anställd eller frilansar för ett stort förlag, eller ett litet. Vissa redaktörer tar hand om allt, från att hitta manuset, bearbeta det, anlita sättning och korrektur, omslagdesigner och kan också ha hand om marknadsföringen. Redaktören är då en slags producent för boken.

Vi fick också en hel del värdefulla tips på hur man skriver  avtal med kunder, vilka detaljer är viktiga att tänka på. Samt en del om arvode som kan skilja sig åt beroende på uppdrag, förlag, innehåll och erfarenhet hos redaktören. Mycket att tänka på!

Just nu arbetar jag med två redaktörsuppdrag och har ett par på väg in. Längre fram kommer jag att skriva ett inlägg där jag berättar mer om hur just jag arbetar. Men om du vill veta mer om tjänsten redan nu är du välkommen att kontakta mig för mer information. Maila på: info(at)pmwilson.se.

Om du vill veta mer om hur jag arbetar som lektör och manusutvecklare kan du läsa under fliken Tjänster som du hittar på menyn.

Paulina

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.