Det är något speciellt med att sjunka in i en ny värld, och få sig en smakbit av något nytt. Även om det bara varar under en kort stund.

En novell kan innehålla en hel värld. Författaren kanske vet vad händer innan novellen börjar, och vad som händer efteråt. Men novellformatet gör att läsaren endast får ett extrakt ur den världen.

Novellen kan innehålla ett tema, en betraktelse och kanske pågår den under en enda scen. Den är begränsad på ett sätt som en roman inte är. Det finns helt enkelt inte tid för att skriva om flera karaktärer och deras öden, om generationsväxlingar och sidohistorier. Att skriva en novell kan därför vara en utmaning. Men det är ofta då man lär sig som mest.

Signa upp för mitt nyhetsbrev och få e-boken: De 10 vanligaste felen i nybörjarmanus.

Här har du 10 anledningar till att börja skriva noveller:

 1. Att skriva noveller är ett bra sätt att öva upp din författarröst. Vissa menar att det kan ta 2-3 böcker innan man hittar den.
 2. Att skriva noveller är ett utmärkt sätt att vila mellan manusen du skriver, men ändå hålla kreativiteten uppe.
 3. Om du publicerar noveller mellan dina längre manus, behöver inte dina läsare vänta så länge, (med risk för att de glömmer dig) på nästa bokrelease.
 4. Alla de där idéerna som ploppar upp, som inte räcker för en hel roman, kan bli en perfekt novell eller flera noveller. Idéer föder fler idéer, ta hand om dem.
 5. Att skriva noveller är ett bra sätt att våga testa nya litterära genrer eller berättargrepp. Kanske har du en fallenhet för att skriva erotik, eller skräck?
 6. Att skriva noveller är ett sätt att lära sig att skriva koncentrerat, och hålla kärnan eller riktningen i berättelsen. En novell har begränsningar, som exempelvis få karaktärer. Det här är ett bra tips för författaren som har en tendens att bre ut sig när den skriver.
 7. Att skriva noveller är ett sätt att hitta nya läsare! Med noveller har du mer frihet att själv våga publicera och sälja. Du kan ge bort en novell till de som prenumererar på ditt nyhetsbrev, eller publicera på din blogg och bjuda in läsarna.
 8. Har du skrivit flera noveller som har något gemensamt, ett tema som binder ihop dem? Gör en novellsamling!
 9. Du kan tävla med dina noveller, vara med i novellantologier, eller sälja till tidningar, och på så sätt nå ut till fler läsare.
 10. Att skriva en novell tar inte lika lång tid som att skriva en roman. Du ser ett slut.

Tack för att du läste.

Paulina

Böcker om att skriva: En bra lista med skrivhandböcker.

2 tankar kring ”Därför bör du skriva noveller

 • Anna

  Tack för inspiration. Det är kanske noveller som mitt skrivliv behöver just nu. Ska testa idag!

  Svara
  • Paulina Martinez Wilson

   Glad jag blir att du blev inspirerad till att börja skriva noveller ?

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.