En ung kvinnas passion

En före detta klasskamrat var besatt av att lyckas som operasångerska. En natt öppnade hon ytterdörren och steg ut på gatan, klädd i pyjamas.

Idag vill jag berätta om Emma, som jag lärde känna för många år sen på musikhögskolan. Det händer ibland att jag tänker på henne. Det kan vara när jag ser en kvinna som liknar henne, eller när jag hör en aria, som just Emma brukade sjunga.

Emma var alltid en av dem första med att boka ett övningsrum. När dagens lektioner var slut gick hon raka vägen dit. Efter det brukade hon åka till operan för att se en föreställning, eller direkt hem där hon fortsatte att öva, läsa igenom libretton, memorera noter och läsa faktaböcker om sångteknik. Detta gjorde hon långt in på nätterna, när vi andra sov.

Ibland pikade hon oss. Vi tog inte sången på blodigt allvar. Så som hon gjorde. Vi skulle inte komma någonvart, menade hon. Att vara i närheten av henne fick en att känna sig otillräcklig och oduglig. Trots att vi kämpade var det liksom aldrig tillräckligt när vi jämförde oss med henne.

Efter en tid blev hon antagen som sångelev hos en känd operasångare. Jag tror att många av oss blev avundsjuka. Han var ju så känd och tänk vilka kontakter hon skulle få. Men om någon förtjänade det var det definitivt hon. Alla hade vi en mental bild av henne: Vi såg henne stå på drömscenen där hon sjöng sin drömroll.

Hon var verkligen på väg någonstans.

Vulnerable

Lite visste vi då vad som skulle hända.

Det började med någon slags skvaller som jag genast tog för avundsjuka. Någon sade att hon kanske inte mådde så bra. Någon hade träffat henne och knappt känt igen henne. Han, den där kända operasångaren var kanske inte så bra.

Långt senare, när det var alldeles för sent, fick vi veta vad som hade hänt. Det visade sig att operasångaren hade sett någonting annat hos henne. Och förvandlats till ett rovdjur som utnyttjat en ung kvinnas passion, som ett sätt att själv skaffa sig fördelar.

Det sista vi hörde var att Emma en tidig morgon gått in till föräldrarnas sovrum. Hon hade inte kunnat sova under flera nätter. Hon väckte dem och berättade att hon skulle åka till New york på en audition. Rösterna i hennes huvud hade sagt att det var dit hon skulle bege sig, hon skulle få sin drömroll. Mormor, från fotografiet på hennes nattduksbord – hade sagt det.

Det slutade med att föräldrarna stoppade henne på väg ut genom ytterdörren – klädd i sin pyjamas.

 

 

 

 

 

(Visited 118 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

2 thoughts on “En ung kvinnas passion

 • 17 oktober, 2016 at 06:25
  Permalink

  Berättelsen om operaeleven låter som idén till en roman!
  Att prioritera sin tid – och se till att få med återhämtningen – är ett måste om man vill få klart sitt manus. Det skriver sig ju inte självt.
  Jag/vi har valt bort barn eftersom tiden, orken och intresset inte räcker till. Tiden som blir “över” kan jag lägga på att skriva istället. Imponeras stort av ni som klarar av att göra allt ?

  Reply
  • 17 oktober, 2016 at 16:07
   Permalink

   Ja, vem vet det kanske blir en roman av berättelsen nån dag!
   Smart att använda tiden som blir över för din passion, lär nog bli över en hel del tid utan barn 🙂
   Tack, klarar nog av det för att jag inte jobbar heltid på mitt andra jobb, det skulle jag nog haft med i listan när jag tänker efter.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)