Tema & motiv i manuset

Har du funderat på vilka teman och motiv som finns i manuset du skriver? Är detta något du tänkte på innan du började skriva, eller är det något som har kommit senare?

Om du vill läsa ett uppdaterat inlägg kring tema och motiv, kan du läsa här.

I mitt fall tänkte jag inte på tema när jag började skriva. Jag skrev mest bara det som kom i stunden. Men jag tycker att frågan är intressant, och jag undrar om man kan göra det ganska tidigt i processen, eller om det är något som kommer senare.

 

writing-300x200

Förr trodde jag att en story var enkel på så sätt att temat var tydligt redan från första början. Att författaren tagit med det i beräkningen när hen planerat sin bok. Men nu undrar jag om det alltid är så.

Vad gäller mig egen skrivprocess är det något som har visat sig ganska sent. Det är förmodligen för att berättelsen någonstans tagit en vändning någonstans jag inte planerat för. Och när karaktärerna fördjupas allt mer och konflikterna träder fram, kanske ännu fler teman och motiv dyker upp. Kanske är det inte förrän man kommit ganska långt in på manuset, man kan börja skönja tema och motiv? Och man kanske blir förvånad när det inte alls var de man trodde i början.

Häromdagen undrade min son vad manuset handlande om. Det var bra att han gjorde det. För när man berättar om handlingen tvingar man sig själv att tänka till och se till att den andra förstår. Helst ska det låta på ett enkelt och avslappat sätt, som om man känner sin story ut och in. Sonen tyckte att boken lät spännande. När han lyssnade som mest intresserat var när jag berättade om antagonisten. Men han önskade mig lycka till med att få ihop alla trådarna i storyn. Ja, jag önskar mig själv lycka till med det 🙂

beautiful-wallpaper-336x210-1112115

Medan jag berättade ställde sonen en del följdfrågor om just teman. Det var så vi tillsammans kom fram till följande teman och motiv:

Tema:

Identitet

Ondska/godhet i människan

Vi & dem

Hämnd

Kärlek & sammanhållning

Arv

Frigörelse

Mod

Lojalitet

Motiv:

Sökandet efter en identitet

Hämnd

Hat mot andra folkgrupper

Upprättelse

Rädsla att förlora någon man älskar

Det var fler än jag trodde och det är inga lätta ämnen jag måste handskas med. Men det är vad jag kom fram till. Men observera att jag befinner mig i ett ganska tidigt stadium än så länge, det är mycket möjligt att det blir färre teman längre fram.

Vilka teman och motiv har du i din bok?

(Visited 1 225 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

One thought on “Tema & motiv i manuset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)