Lektörstjänst & manusutveckling

Varför vill du anlita lektör?

För att du är seriös med ditt skrivande, och vill skriva en bok som är spännande och som når din målgrupp, dina läsare. Men också för att du vet att alla författare jobbar med lektörer, redaktörer och korrektur. Man blir blind för sin egen text och behöver en professionell läsning av manuset, innan boken kommer ut på marknaden.

Varför anlita mig som lektör?

Jag är engagerad, proffsig och lägger ner stor tid på varje manus. Jag har djup kunskap om olika områden och har läst brett (både skönlitterärt och fackböcker) inom olika genrer. Lektörsläsning/manusutveckling är den mest populära av mina tjänster. Anledningen till att jag också kallar den för manusutveckling beror på att jag gräver djupare än vad en lektör vanligtvis gör. Mina utlåtanden blir sällan under 10 sidor.

Tips!

Innan du anlitar mig som lektör rekommenderar jag att du använder dig av testläsare för manuset, samt redigerar det minst en gång. På så sätt gör du grovarbetet först. Ju mer bearbetat ditt manus är, desto mer får du ut av min tjänst.

Vad ingår?

 • Ett utlåtande på 7-10 sidor, samt kompletterande kommentarer i manuset. Utlåtandet består av en analys av berättelsens byggstenar: Story/struktur/dramaturgi, karaktärer, gestaltning, miljöbeskrivningar, dialoger, berättarperspektiv, tempus samt språk och stil.
 • Jag tittar på framåtrörelsen och tempot i berättelsen.
 • Jag ger dig förslag och alternativ för att lösa problem som kan ha uppstått i berättelsen.
 • Jag tittar även på logiska luckor och trovärdighet av story och karaktärer.
 • Dessutom är jag bra på att ställa frågor om berättelsen, för att få dig som författare att tänka ett steg längre. Allt detta gör jag alltid med fokus på läsaren.
 • En handlingsplan med en sammanfattning av det jag har tagit upp i utlåtandet.
 • Om följdfrågor eller oklarheter uppstår efteråt är du välkommen att mejla mig med frågor inom en månad. Vi kan även ha ett samtal via Skype eller liknande, eller varför inte en fika!

Korrektur ingår inte, men om något återkommande dyker upp säger jag det.

Hur går det till?

Kontakta mig och berätta om ditt manus, hur många ord har det och i vilken genre. Du får ett datum då jag kan påbörja läsningen.

Jag vill helst ha det i Word, typsnitt Times New Roman eller liknande, 1,5 i radavstånd och teckenstorlek 12. Sänd som e-post till info(at)pmwilson.se

Jag räknar med 15 arbetsdagar för att skriva utlåtandet. Jag kan skriva utlåtandet på kortare tid efter överenskommelse.

Pris: 500 kr i startavgift + 10 öre per ord + moms. 

Jag har f-skattesedel. Fakturan skickas tillsammans med utlåtandet.

Mejla en förfrågan: info(at)pmwilson.se

Signa upp för mitt nyhetsbrev och få e-boken: De 10 vanligaste felen i nybörjarmanus.

Redaktör

I mån av tid tar jag emot redaktörsuppdrag. Det här är steget som kommer efter lektörstjänsten. Har du tidigare anlitat mig som lektör får du rabatt på redaktörstjänsten.  Kontakta mig om du vill veta mer om tjänstens innehåll samt pris. Om du vill kommer vi överens om ett pris för båda tjänsterna för ett och samma manus.

Mejla en förfrågan: info(at)pmwilson.se

Fackbok manusutveckling

Skriver du ett fackboksmanus? Då kan jag hjälpa dig med det.

 • Vilken är din målgrupp och vad kan du hjälpa dem med?
 • Vilken är bokens grundidé och budskap och finns det redan böcker som behandlar temat?
 • Hur särskiljer du din bok från de som redan finns ute på marknaden? Finns det ett nyskapande som gör den läsvärd?
 • Håller boken vad titeln lovar?
 • Strukturen, går det att följa en pedagogisk röd tråd?
 • Har du för mycket information som tröttar ut läsaren?
 • Hur är anslaget och tonen och vilket språkbruk vill du använda? Seriöst, allvarligt språk, eller mer avslappat?

Kontakta mig och berätta om ditt manus, hur många sidor det har och vad ämnet handlar om. Jag ger dig ett datum då jag kan påbörja läsningen av ditt manus. Sänd manuset i Word, använd Times New Roman eller liknande, 1,5 i radavstånd och teckenstorlek 12. Sänd manuset som e-post till info(at)pmwilson.se

Jag räknar med 15-20 arbetsdagar för att skriva utlåtandet. Om följdfrågor eller oklarheter uppstår efteråt är du välkommen att mejla mig inom en månad.

Pris: 1000 kr i startavgift + 10 öre per ord +moms

Mejla en förfrågan: info(at)pmwilson.se